nieuws

Bedrijfsleven: ‘minder regels bij bevoorrading steden’

Distributie 1903

Er moet een eind komen aan het woud van regels die gelden bij stedelijke distributie. In een actielijst – vandaag overhandigd aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)- pleiten 5 brancheorganisaties voor meer uniforme regels bij het bevoorraden van binnensteden.

Bedrijfsleven: ‘minder regels bij bevoorrading steden’

Steen des aanstoots bij de brancheorganisaties zijn met name de regels die betrekking hebben op venstertijden voor leveringen en normen voor emissies van voertuigen. Op de vandaag ingediende position paper bij VNG staan 7 verbeterpunten om de binnensteden efficiënt, schoon en veilig te bevoorraden.

Betere samenwerking bedrijfsleven en gemeentes

Het verminderen van regels bij stedelijke distributie, maar ook het overal hanteren van dezelfde regels, kan volgens TLN, evofenedex, Detailhandel Nederland, Thuiswinkel.org en Koninklijke Horeca Nederland veel winst opleveren bij de efficiënte bevoorrading van binnensteden. “Als gemeenten en het bedrijfsleven beter gaan samenwerken kan dit bereikt worden”, is de oproep van de organisaties.

Regels lastig voor planners

De brancheorganisaties wijzen er ook op dat al die regels die gelden voor stedelijke distributie, lastig zijn voor hun planners. Vooral gezien het feit dat elke gemeente in de raadszaal weer een andere aanpak heeft bedacht.

Meer voertuigbewegingen door venstertijden

TLN meldt verder dat uit onderzoek bovendien naar voren is gekomen dat regels rondom venstertijden er in de praktijk juist voor zorgen dat er meer voertuigbewegingen in de binnenstad ontstaan. Als gemeenten gelijke emissie-regels zouden hanteren bij hun stedelijke distributie beleid, heeft dit meteen effect op de verdere ontwikkeling van low- en zero-emissie voertuigen. Fabrikanten hebben dan één norm om hun voertuigen op te ontwerpen.

‘Inzetten op schone stedelijke distributie’

De actielijst met verbeterpunten is overhandigd aan VNG-voorzitter Hans van Zanen die aangeeft dat er met de lijst een belangrijk signaal wordt afgegeven. Volgens van Van Zanen heeft zijn vereniging een groot aantal speerpunten op de agenda staan, waaronder de leefbaarheid in de binnensteden. Daar hoort volgens hem ook een schone, veilige en efficiënte stedelijke distributie bij.

Organisaties geven ook suggesties

In de vandaag gepresenteerde position paper (download pdf) geven de brancheorganisaties, naast het verminderen en gelijk maken van regels, ook suggesties voor:

  • De ontwikkeling van logistieke transferia aan de rand van de stad
  • Beter straatmanagement voor een soepele doorstroom van het bevoorradend verkeer
  • De inrichting van logistieke routes
  • Meer laad- en losplaatsen
  • Het bevorderen van de mogelijkheden voor afhaalpunten

 

Reageer op dit artikel