nieuws

Dreigende kartelboete werpt schaduw over jaarcijfers DAF

Distributie 1565

Truckfabrikant DAF heeft ondanks de omzetgroei van 12 procent 2015 negatief afgesloten. Het bedrijf leed een verlies van 565 miljoen euro. Reden is de 850 miljoen euro die opzij is gezet om de boete voor kartelvorming die het bedrijf boven het hoofd hangt te kunnen betalen.

Dreigende kartelboete werpt schaduw over jaarcijfers DAF

Zonder de boete-voorziening steeg de bruto-winst van DAF Trucks met 81 procent naar 354 miljoen euro in 2015. De omzet nam toe met een half miljard en kwam uit op 4,4 miljard euro. “DAF heeft een uitstekend jaar achter de rug. De Europese economie liet over 2015 een verder herstel zien en dat resulteerde in een toegenomen vraag naar vrachtwagens”, aldus een woordvoerder van DAF. “Reacties van klanten op met name betrouwbaarheid, brandstofverbruik en rijkwaliteiten van onze nieuwste Euro 6 voertuigen zijn buitengewoon positief en dat zorgde voor een verdere groei van ons marktaandeel.”

Kartelboete

Wat betreft de dreigende boete geeft de markt leidende truckfabrikant uit Eindhoven aan dat gedurende de lopende procedure van de Europese Commissie er geen mededelingen hieroverworden gedaan.

De Europese Commissie startte in 2011 een onderzoek naar verboden prijsafspraken tussen vrachtwagenfabrikanten tussen 1997 en 2011. DAF wordt samen met Daimler, Iveco, en Volvo-Renault verdacht van kartelvorming, waardoor de prijzen van vrachtwagens werden opgedreven. Volgens de stichting MKB-claim zouden Nederlandse transportbedrijven 16.000 euro per truck teveel hebben betaald.

Het moederbedrijf van DAF, het Amerikaanse Paccar, had in het eerste kwartaal van dit jaar al 945 miljoen dollar gereserveerd in verband met het kartelonderzoek. Die voorziening wordt nu verwerkt in de jaarrekening van DAF over 2015.

Reageer op dit artikel