nieuws

Ladingdiefstal daalt ondanks stijging vierde kwartaal

Distributie

Ladingdiefstal daalt ondanks stijging vierde kwartaal

Het aantal ladingdiefstallen (inclusief pogingen daartoe) is in het vierde kwartaal van 2015 verdubbeld ten opzichte van het derde kwartaal. Over heel 2015 is er sprake van een forse daling.

Het aantal ladingdiefstallen is in 2015 met twintig procent gedaald ten opzichte van het jaar er voor. In 2015 was het 303keer raak, terwijl in 2014 de teller op 381 stond. Dat blijkt uit de jaarrapportage van de politie over transportcriminaliteit.

Aanhoudingen

De politie verklaart de daling (inclusief pogingen daartoe) door geslaagde onderzoeken die zijn afgerond. In totaal zijn 19 verdachten aangehouden, 41 voertuigen inbeslaggenomen en een grote hoeveelheid aan goederen. In één onderzoek is een totaal van 43 aangiften van ladingdiefstal opgelost. Een andere verklaring is dat dadergroepen hun criminele werkterrein hebben verlegd naar onder andere woninginbraken en de diefstal van elektrische fietsen. Op dit moment draait er nog één onderzoek naar ladingdiefstal.

Stijging vierde kwartaal

Hoewel overall 2015 het aantal is gedaald, steeg het aantal ladingdiefstallen in het vierde kwartaal van 52 in 2014 naar 103 in 2015.  Deze stijging aan het einde van het jaar is een bekend beeld rond de feestdagen in verband met het transport van (hoogwaardige) consumentengoederen, aldus de politie.

Diefstal voertuigen

In heel 2015 daalde het aantal gestolen voertuigen ten opzichte van 2014 met 17 procent. De grootste daling in 2015 betreft de opleggers. Rondom Rotterdam, en dan voornamelijk het havengebied, werden de meeste voertuigen gestolen in 2015. Het aantal gestolen voertuigen (inclusief pogingen daartoe) nam in het vierde kwartaal 2015 af ten opzichte van het derde kwartaal (van 40 in het derde kwartaal naar 30 in het vierde kwartaal).

Diefstal voertuigen mét lading

Het aantal diefstallen van voertuigen met lading is in 2015 met 33 procent afgenomen ten opzichte van 2014 (30 in 2015 ten opzichte van 45 in 2014). Het aantal diefstallen van voertuigen met lading is in het vierde kwartaal gestegen van 5 naar 11.

Populaire goederen

Het grootste aantal diefstallen vond plaats op onbewaakte parkeerplaatsen op en aan de grotere doorvoerroutes van ons land. De meeste diefstallen vonden plaats langs de snelwegen A67, gevolgd door de A2 en de A16. Dieven zijn veelal uit op goederen met een hoge verkoopwaarde in het illegale circuit zoals computerapparatuur, merkkleding- en schoeisel en voeding en genotmiddelen. Ook is een aantal incidenten geweest in 2015 waarbij vermoed wordt dat de diefstal of poging daartoe al rijdend plaatsvond.

 

 

Reageer op dit artikel