nieuws

Schade door filedruk loopt flink op

Distributie

De totale schade van files op de snelwegen was vorig jaar 852 miljoen euro, een toename van bijna zestig miljoen euro ten opzicht van 2013.

Schade door filedruk loopt flink op

852 miljoen euro. Dat is de schade die files op de snelwegen het bedrijfsleven vorig jaar kostte. Dit is een stijging van bijna zestig miljoen euro ten opzichte van het jaar daarvoor, toen de schade 797 miljoen euro bedroeg. Dat stellen verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na een onderzoek van TNO over de filedruk in 2014.

Onderzoek

EVO en TLN presenteren de uitkomsten van het onderzoek vandaag in de Economische Wegwijzer, een jaarlijks overzicht van de top-20 duurste files in Nederland voor bedrijven

Knelpunten

De filedruk stijgt en daarmee de noodzaak om te investeren in knelpunten op de Nederlandse wegen, menen de belangenorganisaties. Prioriteit hebben de volgende knelpunten: A1 Diemen – Hoevelaken (inclusief A1 ’t Gooi) • A1 Apeldoorn – Twente • A2 Den Bosch – Deil • A10 Noord (inclusief koppeling A8 – A9) • A12 Gouwe – Oudenrijn • Ring Utrecht A12, A27, randweg Noord • A13/A16 Rotterdam • A15 Papendrecht – Gorinchem • A15/A12 Ressen – Zevenaar (via 15) • Blankenburgtunnel: verbinding A15 – A20 • A20 Terbregseplein – Gouwe • A27 Houten – Hooipolder • Knooppunt Hoevelaken A28/A1 • Corridor A58 Bergen op Zoom – Eindhoven

Beter benutten

EVO en TLN pleiten niet enkel voor meer asfalt, ook moet transport slimmer worden ingezet. Multimodaal vervoer en het programma Beter Benutten zijn hier een goed voorbeeld van, aldus de woordvoerder van TLN op Radio 1 vanochtend.

Top-20 files

De grootste economische schade door files vond in 2014 plaats in Noord-Brabant: op de A58 tussen de knooppunten Galder en Batadorp (8,4 miljoen euro). A20 knooppunt Kleinpolderpein-Terbregseplein staat op plaats 2 met 7 miljoen euro, gevolgd door diezelfde A20 knooppunt Ypenburg kleinpolderplein.

Zuid-Holland koploper

De provincie Zuid-Holland voert de lijst aan: bijna de helft van de duurste trajecten komt uit die provincie. De lijst met de top-20 duurste files laat verder zien dat ook de provincie Gelderland veel knelpunten kent.

 

Reageer op dit artikel