nieuws

Ladingdiefstal Nederland daalt, Europa stijgt

Distributie

Ladingdiefstal Nederland daalt, Europa stijgt

Het aantal diefstallen van transportmiddelen en/of lading is de eerste negen maanden van dit jaar met dertig procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode 2014. In Europa is juist sprake van stijging.

Het aantal ladingdiefstallen (inclusief pogingen daartoe) daalde de eerste negen maanden met 30 procent ten opzichte van 2014. Daarentegen neemt het aantal geslaagde ladingdiefstallen ten opzichte van de pogingen wel toe.

Zeilsnijden populair

Het aantal ladingdiefstallen (inclusief pogingen) in het derde kwartaal van 2015 is ten opzichte van het tweede kwartaal dit jaar met 13 procent gedaald van 60 naar 52. Zeilsnijden is met 23 keer een beproefd recept van de criminelen.  Breda en Hazeldonk zijn met veertig keer de populairste plekken voor de criminelen.

Dat blijkt uit de rapportage Transportcriminaliteit derde kwartaal 2015 van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing.

Diefstal voertuigen

Het aantal gestolen voertuigen (inclusief pogingen) nam in het derde kwartaal 2015 toe ten opzichte van het tweede kwartaal (van 26 registraties in het tweede kwartaal naar 40 in het derde kwartaal). Het vermoeden bestaat dat er dadergroepen actief zijn die deze voertuigen op bestelling stelen en ontdoen van alle uiterlijke kenmerken en traceerbare middelen. Deze voertuigen hebben als eindbestemming Oost-Europa.

In vergelijking met de eerste negen maanden van 2014 is nog steeds een daling (-15%)  te zien van het aantal gestolen voertuigen.

Diefstal voertuig met lading

Het aantal diefstallen van voertuigen met lading daarentegen is in het derde kwartaal afgenomen naar 5. Het aantal diefstallen van voertuigen met lading is na negen maanden ongeveer gehalveerd in vergelijking met dezelfde periode in 2014 (19 in 2015 ten opzichte van 36 in 2014).

Stijging Europa

Hoewel het aantal (lading) diefstallen afneemt in Nederland, is in Europa sprake van stijging, stelt hetzelfde rapport. Dat bleek eerder ook al uit de cijfers van Freight Watch International. Het aantal ladingdiefstallen in Europa is bijna verdubbeld in het derde kwartaal van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, stelt het security intelligence bedrijf. Een verklaring voor de tweespalt tussen Europa en Nederland wordt niet gegeven.

 

Reageer op dit artikel