nieuws

Ladingdiefstal stijgt explosief of juist niet?

Distributie

Ladingdiefstal stijgt explosief of juist niet?
ladingdiefstal

Stijgt of daalt het aantal ladingdiefstallen nu? Conflicterende cijfers doen er te ronde. Duidelijk is wel dat criminelen brutaler en gewiekster worden.

Explosieve stijging ladingdiefstal. Dat kopte de Telegraaf afgelopen zaterdag. De krant baseert zich op cijfers van Freight Watch International. Het aantal ladingdiefstallen in Europa is bijna verdubbeld in het derde kwartaal van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, stelt het security intelligence bedrijf.
FWI meldt over het derde kwartaal een stijging van 89 procenten aan incidenten in vergelijking met het derde kwartaal van 2014. Een andere zorg is dat criminelen bereid zijn meer geweld te gebruiken. In totaal werden 443 incidenten gemeld gedurende de periode. De meesten (98) in Duitsland, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (79) en België (54). In Nederland was het 53 keer raak, aldus FWI.

Daling eerste half jaar

Een tendens die haaks staat op eerdere berichtgeving door de Nederlandse politie. Zij meldde een daling van zestig procent van het aantal ladingdiefstallen in de eerste zes maanden van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode 2014.

Meetmethodes

Een woordvoerder van verzekeraar TVM verklaart de conflicterende cijfers doordat de organisaties anders meten. Europese autoriteiten zouden enkel de grote diefstallen meten terwijl de Nederlandse politie alle incidenten meetelt. Over de populaire goederen spreken de instanties elkaar niet tegen. Dure elektronica, kleding en food blijven het meest in trek bij het dievengilde.

Soort diefstal

Hoewel het stelen van aanhangwagens de meest voorkomende vorm van ladingdiefstal is in Europa, gevolgd door  zeilsnijden of openbreken van de achterdeur, gaan criminelen meer planmatig te werk, stelt de woordvoerder van TVM. Ze infiltreren zich meer in de logistieke keten.

Schokkende voorbeelden

Een tendens die ook Transport Risk Managers van ACE onderstrepen. Criminelen worden steeds brutaler en innovatiever bij het kiezen van hun doelen. Lees de  schokkende praktijkvoorbeelden en tips.

Lees ook:
Praktische tips ter voorkoming van ladingdiefstal
Safety Deal moet ladingdiefstal aan banden leggen

 

Reageer op dit artikel