nieuws

ECT verdacht van marktmanipulatie

Distributie

ECT verdacht van marktmanipulatie

ECT, het grootste containerbedrijf in de Rotterdamse haven, wordt verdacht van marktmanipulatie. De mededingingsautoriteit Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft afgelopen zomer een inval gedaan bij het bedrijf.

Dat stelt het Financieele Dagblad. ECT zou zich schuldig maken aan het voortrekken van binnenvaartschepen die het zelf inhuurt om lading van en naar het achterland te vervoeren. Binnenvaartschepen die niet gecharterd zijn voor ECT’s speciale dienst ‘European Gateway Services’ moeten vaak plaatsmaken voor eigen schepen van ECT. Daarmee zou de stuwadoor de concurrentieverhoudingen verstoren. Het FD baseert zich op ‘verschillende ingewijden’ die niet met naam genoemd willen worden.

Reactie ECT

ECT geeft in een schriftelijke verklaring toe dat ACM onderzoek doet na de werkwijze van het bedrijf en of ECT op een oneigenlijke manier onderscheid heeft gemaakt tussen barge operators, waardoor bepaalde operators voordelen hebben gehad boven anderen.

Deep sea terminals

Het FD meldt dat het onderzoek zou gaan over de activiteiten van European Gateway Services en over andere (inland) terminals. ECT ontkent dat. Volgens het containerbedrijf betreft het onderzoek het inplannen en afhandelen van binnenvaartschepen bij de ECT deepsea terminals op de Maasvlakte in Rotterdam gedurende een bepaalde afgebakende periode.

Ontkenning marktmanipulatie

Daarnaast laat ECT weten zich ‘absoluut niet in de term “marktmanipulatie” te herkennen.’ ECT is ervan overtuigd dat de planning en afhandeling van barges op een efficiënte en juiste manier gebeurt en dat hiermee wordt bijgedragen aan betrouwbare en duurzame logistiek in de Rotterdamse haven en van en naar het Europese achterland.

Rechtszaak en vertrek directeur

2014 was sowieso een bewogen jaar voor ECT. Het bedrijf streed jarenlang tevergeefs tegen de komst twee concurrenten (APM en RWG), op Maasvlakte II. ECT eiste daarop een schadevergoeding van 900 miljoen euro van het Havenbedrijf Rotterdam. De rechter stelde ECT in het ongelijk. In de zomer kwam het bedrijf negatief in het nieuws vanwege lange wachttijden.
Eind 2014 werd het vertrek van Jan Westerhoud als president-directeur van ECT aangekondigd. Westerhoud is officieel per 1 januari vertrokken. De reden is nooit bekendgemaakt.

Reageer op dit artikel