nieuws

Centric koppelt TMS met TransFollow

Distributie

Centric koppelt TMS met TransFollow

Een van belangrijkste nieuwsfeiten van de eerste dag van ICT & Logistiek is dat de gestandaardiseerde digitale vrachtbrief: TransFollow mobiel kan worden afgetekend. In het kielzog meldt Centric dat het als eerste IT-leverancier een koppeling heeft gerealiseerd tussen het eigen Plan&Go TMS en Transfollow.

Door de integratie van het transport management systeem (TMS) van Centric en TransFollow zijn logistiek dienstverleners in staat om te kiezen voor volledig papierloos transport. “Papierloos transport kan en moet nu”, is de heilige overtuiging Willem Wijnia project manager bij Centric.

Uniek TransFollow-nummer

Wijnia demonstreert met zijn Centric-collega’s tijdens deze ICT & Logistiek aan bezoekers wat de voordelen van de koppeling met het TMS zijn. Wijnia: “Vanuit ons Plan&Go worden vrachtbrieven ingediend op het TransFollow-platform en voorzien van een uniek TransFollow-nummer. De digitale vrachtbrieven worden vervolgens via het TransFollow-platform verzonden naar de mobiele boordcomputer, pda of smartphone van de chauffeur.”

Technologie is gestandaardiseerd

Centric, dat deel uitmaakt van het consortium dat Transfollow heeft opgezet, hoopt dat de gestandaardiseerde digitale vrachtbrief de standaard gaat worden voor logistiek dienstverleners, verladers en de eindklanten. Wijnia: “Het is natuurlijk geen wet dat iedereen verplicht over moet stappen op digitale vrachtbrieven, maar we zijn nu zover dat de technologie gestandaardiseerd is en betrouwbaar is, dus wat let ons nog?”

Vergelijking WMS in magazijnen

Wijnia trekt voor het gemak ook even de vergelijking met de gemechaniseerde processen die binnen een magazijn plaatsvinden. “Dit proces moet aangestuurd worden door een WMS en dat heeft er ook voor gezorgd onder andere dat orderpicken met papieren grotendeels verleden tijd is. Met de digitale vrachtbrief gaan we hoe dan ook dezelfde kant op.”

Standaard voor berichtenuitwisseling

Wijnia’s collega Jan Timmerman, manager transport solutions bij Centric, die van meet af aan betrokken is bij het Transfollow-project stelt dat de koppeling met het TMS deel uitmaakt van de strategie van Centric om binnen de transportsector te innoveren om processen voor bedrijven efficiënter te laten verlopen. “Wij ontwikkelen onze oplossingen vanuit de gedachte dat vervoerders efficiënter kunnen opereren door de uitwisseling van gegevens volledig te digitaliseren. Om die digitaliseringsslag een impuls te geven, ontwikkelen we nu samen met andere partijen standaarden op het gebied van berichtenuitwisseling. De koppeling met het TransFollow-platform sluit daar goed op aan.”

Grote verladers moeten keuze maken voor Transfollow

Timmerman stelt dat het moment nu is aangebroken dat de digitale vrachtbrief zich moet bewijzen. “Daarom is het ook goed dat EVO en TLN zich achter dit project hebben gesteld en dat een onafhankelijke partij als Beurtvaartadres dit platform verder heeft ontwikkeld en naar buiten toe promoot. Het is vooral belangrijk nu dat met name grote verladers de keuze maken voor deze nieuwe standaard. Meestal is het zo als er eentje overstap dat dat dan de rest ook snel volgt.”

Eerste helft 2015 beschikbaar

Beurtvaartadres meldt vandaag dat TransFollow in de eerste helft van 2015 voor bedrijven beschikbaar is. Centric demonstreert de koppeling tussen het eigen TMS met Transfollow op stand: 03.A030.

Reageer op dit artikel