nieuws

Utrecht heeft primeur met elektrische bierboot

Distributie

De tweede bierboot die de gemeente Utrecht morgen in de vaart neemt, is elektrisch aangedreven. De Domstad heeft daarmee een primeur want dit is het eerste binnenvaartvrachtschip in Nederland dat gebruik maakt van een elektromotor. Door deze krachtbron is het vaartuig CO2-neutraal. Ook de kraan waarmee de fusten en kratten worden overgeheveld, werkt op elektriciteit.

Utrecht heeft primeur met elektrische bierboot
De eerste bierboot heeft sinds deze week een 'zusje' die elektrisch aangedreven wordt en daardoor C02 neutraal is.

De tweede bierboot gaat net als de eerste boot, die nog gebruik maakt van een dieselmotor, de horeca in de Utrechtse binnenstad voorzien van drank. Het nieuwe elektrisch aangedreven binnenvaartschip heeft een lengte van 18,80 meter, is 4,26 meter breed en de maximale diepgang is maar 1,10 meter. Het schip is in Rotterdam gebouwd en onlangs (zie ook fotoalbum) naar standplaats Utrecht gevaren.

 

Europese subsidie

Op het vaartuig kunnen veertig rolcontainers tegelijk worden vervoerd. De elektrische bierboot wordt opgeladen met groene stroom en vaart per keer acht tot negen uur. De boot bespaart volgens de gemeente Utrecht in vergelijking met vrachtverkeer 16,5 ton CO2 per jaar. De boot is mede gefinancierd uit het Actieplan Luchtkwaliteit en met een subsidie van de Europese Unie.

 

Volgeboekt

De beide bierboten varen in de Utrechtse grachten om de monumentale binnenstad te ontzien van zwaar vrachtverkeer. Door de stijgende vraag naar transport over het water is in 2008 besloten met een tweede bierboot te varen. De huidige bierboot, die sinds 1996 wordt ingezet, is al voor heel 2010 volgeboekt. Daarom bouwt de nieuwe elektrische bierboot een eigen klantenkring op.

 

Samenwerking Cargohopper

In de Utrechtse binnenstad rijdt ook sinds april 2009 de Cargohopper, een zestien meter lange bevoorradingstrein die op zonne-energie rijdt. De gemeente Utrecht, de Gepu, horecagroothandel en grootverbruiker van de bierboot, en de Utrechtse ondernemer Hoek Transport, initiatiefnemer van de cargohopper, maakten een plan voor verdere verbetering van de bevoorrading van de Utrechtse binnenstad. Dit plan leverde vorig jaar december de Award Stedelijke Distributie 2009 op. Met de komst van de nieuwe bierboot wordt gekeken naar nog meer samenwerkingsmogelijkheden met de Cargohopper.

 

 


Reageer op dit artikel