nieuws

Van Gend & Loos historie herleeft in Openluchtmuseum

Distributie

Van Gend & Loos historie herleeft in Openluchtmuseum
Van Gend & Loos herleeft

In het Openluchtmuseum in Arnhem is vandaag een nieuwe vaste tentoonstelling geopend over de historie van Van Gend & Loos. De presentatie is gehuisvest in een kenmerkende overslagloods die ruim een eeuw in Tiel heeft gestaan. “Van Gend & Loos is zo herkenbaar in onze samenleving geweest dat deze merknaam niet mag verdwijnen”, zegt museumdirecteur Jan Vaessen.

In oktober vorig jaar is een aannemer begonnen met het ontmantelen van de loods die leegstond nadat in 2003 DHL van Gend & Loos (opgericht in 1796) had overgenomen.

  

1 euro

“We hebben het pand gekocht voor het symbolische bedrag van 1 euro van de Nederlandse Spoorwegen”, zegt Siebe Rossel samensteller van de vaste tentoonstelling op het terrein van het Openluchtmuseum.

De loods, die volgens Rossel in deplorabele toestand verkeerde, is in 64 stukken gezaagd en vervolgens in delen naar het museum in Arnhem getransporteerd.

  

Transitieperiode

In tien maanden tijd is de loods weer in originele staat opgebouwd. “Een lastige klus maar we zijn er uiteindelijk in geslaagd om in en rondom de loods een situatie na te bootsen rondom zoals die was in 1960. Dat was een interessante transitieperiode waarin de meeste veranderingen plaatsvonden in de werkmethodes van Van Gend & Loos”, legt Rossel uit.
   

 

[fotoalbum] 

  

Transportgeschiedenis

Met authentieke voorwerpen van voornamelijk oud-Van Gend & Loos medewerkers en historisch beeldmateriaal wordt in en rondom de loods een goed beeld geschetst van de rol die Van Gend & Loos speelde in de Nederlandse samenleving en tweehonderd jaar transportgeschiedenis. Zo krijgen de bezoekers in de loods te zien hoe de fysieke verwerking van pakketten, de administratie en het sorteerproces in zijn werk ging en hoe koetsiers eind jaren vijftig het bericht krijgen dat het paard definitief tot het verleden behoort.

   

Gele band

Naast de loods staat een bestelwagen “Commer ‘walk-thru’” die tot de jaren zeventig werd gebruikt door van Gend & Loos. Ook is de voorganger van de Commer te zien de T-Ford. Aan de spoorzijde staat een goederenwagon, voorzien van de kenmerkende gele band die aangaf dat het een wagon betrof van Van Gend & Loos.

   

DHL hoofdsponsor

De vaste tentoonstelling over Van Gend & Loos is tot stand gekomen in een samenwerkingsverband tussen DHL, de Mondriaanstichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, woningbouwvereniging SCW in Tiel. De realisatie van het project kostte in totaal twee miljoen, waarvan DHL het grootste deel voor zijn rekening heeft genomen. “Als nieuwe eigenaar van Van Gend & Loos waren we het aan onze stand verplicht om onze medewerking te verlenen aan dit project”, stelt Ewout Blauw van DHL.

  

Lees ook:

 

Bekijk ook:

 

Reageer op dit artikel