nieuws

Overeenkomst voor aanleg containerterminal op Maasvlakte 2

Distributie

Een consortium met de naam ‘Rotterdam World Gateway’ ondertekende maandag een overeenkomst met Havenbedrijf Rotterdam voor de bouw, uitrusting en exploitatie van een containerterminal op de nog aan te leggen tweede Maasvlakte. De totale kosten van het project bedragen ongeveer 900 miljoen euro.

Overeenkomst voor aanleg containerterminal op Maasvlakte 2
Overeenkomst voor aanleg containerterminal Maasvlakte 2

In het consortium participeren terminal operator DP World uit Dubai en de rederijen New World Alliance (Mitsui OSK Lines uit Japan, Hyundai Merchant Marine uit Korea en APL uit Singapore) en CMA CGM uit Frankrijk. De terminal krijgt een 20 meter diepe zeekade van 1900 meter lengte, een kade voor binnenvaart- en feederschepen van 550 meter en een eigen railterminal met aansluiting op de Betuweroute. De totale capaciteit wordt ongeveer 4 miljoen TEU. De containerterminal wordt vanaf de tweede helft van 2013 gefaseerd in gebruik genomen.

 

Maasvlakte 2Schone technologieën

Volgens president-directeur Hans Smits van Havenbedrijf Rotterdam wordt bij de exploitatie van de terminal veel aandacht besteed aan een goede balans tussen economie en milieu. “Dat betekent: gebruikmaken van schone technologieën en het zoveel mogelijk beperken van schadelijke emissies.” Daarbij is veel aandacht voor de logistieke verbindingen van de containerterminal met het achterland. Streven is de milieugevolgen van het transport van containers zoveel mogelijk te reduceren door te zoeken naar duurzame oplossingen. Er zal onder andere gebruik worden gemaakt van multimodale transportoplossingen.

 

Groen licht

De ondertekeningsceremonie werd bijgewoond door de directies van de deelnemende bedrijven in RWG. Zij benadrukten Rotterdam te beschouwen als de belangrijkste gateway voor Europa en blij te zijn te kunnen participeren in het project. De komende jaren zal het containervervoer sterk toenemen. Daarom verwachten de samenwerkingspartners dat de aanleg van de containerterminal op Maasvlakte 2 hard nodig is om het groeiende aantal containers af te handelen. Maar is de ondertekening van het contract niet wat prematuur? Er is namelijk nog geen definitief groen licht gegeven voor de aanleg van Maasvlakte 2. Smits denkt van niet: “Ik verwacht dat de aanleg van Maasvlakte 2 doorgaat en geheel volgens planning gerealiseerd wordt. Tot nu toe liggen alle procedures op schema. Ik heb er daarom alle vertrouwen in dat deze containerterminal over zes jaar operationeel zal zijn.’

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel