blog

Is lawaai het nieuwe asbest?

Distributie

Is lawaai het nieuwe asbest?
Frank visser rijdende rechter

Mr. Frank Visser behandelde dinsdag 4 oktober in het TV-programma De Rijdende Rechter een conflict over laad- en losactiviteiten van een distributiebedrijf. Lawaai wordt een steeds groter probleem voor bewoners, bedrijven en overheden. We zullen er in onze logistieke plannen meer rekening mee moeten houden.

Onlangs was er bij de containerterminal van bierbrouwer Heineken in Alphen aan den Rijn verzet van omwonenden die klaagden over lawaai. Bewoners in de Betuwe klagen over toenemende geluidshinder van de Betuweroute door meer goederentreinen.

   
Forbo wist met succes de uitbreiding van een woonwijk naast hun fabriek te stoppen. De rechter maakt in zijn uitspraak korte metten met de plannenmakers. Het bouwproject werd stilgelegd omdat de woningen binnen de milieuruimte van de fabrieken waren gepland.
En, het stille asfalt moet nog stiller worden met nieuwe banden voor vrachtwagens. Geluid is ‘hot’!

      

De eerste reacties bij klachten over geluidshinder zijn vaak: ‘dan had je daar maar niet moeten gaan wonen’. Maar, nu meer dan 80 procent van Nederlanders in een overvol stedelijk gebied wonen en werken, worden de klachten over lawaai serieuzer dan ooit genomen.

      

Geluid is dodelijk 

‘Geluidsstress is dodelijk: jaarlijks 700 sterfgevallen’, stond er in juni op de voorpagina van een landelijk dagblad. Deze cijfers komen van de onderzoeksraad van de Europese Unie. Een op de vier Nederlanders stoort zich regelmatig aan de buren of aan langs denderend verkeer. Structureel ergeren 700.000 Nederlanders zich aan de overlast en ruim de helft daarvan slaapt niet of nauwelijks meer. 

   

Lawaai is slecht voor de volksgezondheid, zo bleek ook weer eens bij De Rijdende Rechter waar omwonenden zelfs met zelfmoord dreigden. Lawaai leidt tot slaapstoornissen, chronische vermoeidheid, verhoogde bloeddruk, hartritmestoringen, slecht functionerende hart- en bloedvaten, misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn.

Het Nationaal Kompas Volksgezondheid maakt de inschatting dat rond de 270.000 Nederlanders er last van hebben. Geluidsstress is dus een serieus probleem.

    

Het afgelopen jaar dook de term zwerflawaai op in weblogs. Wij worden 2 tot 3 keer per nacht wakker van onverwacht lawaai. De absolute nummer een zijn de brandweerwagens, die met gillende sirenes over de Prins Hendrikkade rijden. Nummer twee zijn de verouderde Oost-Europese goederenwagons die railbedrijven voor goederenvervoer gebruikt. Nummer drie is het bevoorradend verkeer voor bouwplaatsen en horeca dat achteruit rijdt voor onze deur, met dat venijnige piepje. Niet bij toeval is dat vooral transport en distributie gerelateerd geluid.

      

Wat stiller

Meer, en vaak terechte, aandacht in de media voor lawaai leidt ongetwijfeld tot meer klachten. De ‘heb-ik-ook-ers’ zullen zich snel melden. Bij nieuwe bestemmingsplannen en vergunningsaanvragen komen er meer bezwaren. Dat geeft pas echt stress als je uitbreidingsplannen hebt. Moeten we na de korenwolf en de zandhagedis nu bang zijn voor de decibel?

  

Bedrijven zullen het allemaal wat stiller moeten doen. Dat vraagt, behalve om fatsoen en respect, om nieuwe, stillere technologie in transport, stille processen in magazijnen en tenslotte betere geluidsisolatie. Met 700 doden per jaar zou lawaai wel eens het nieuwe asbest kunnen worden. 

 

 

De uitzending van De Rijdende Rechter op 4 oktober 2011:

 

Reageer op dit artikel