blog

Chauffeurs in de watten

Distributie

Chauffeurs in de watten
Jan Vieveen

Alle logistieke dienstverleners weten het inmiddels: een goede chauffeur is altijd welkom. Niet dat er plotseling minder zijn, maar de vraag naar transport is toegenomen. Een auto is snel geregeld, maar een goede chauffeur is lastiger.

Het aanbod van nieuwe chauffeurs is lager en daar werd recent een mooie verklaring voor aangedragen: De dienstplicht is afgeschaft en daarom missen we jaarlijks een hele reeks dienstplichtigen die in hun diensttijd hun groot rijbewijs haalden. Wederom een bij-effect van de ontwikkelingen bij defensie. Sommige vervoerders als Simon Loos springen hier al op in: op een aantal auto’s vermelden zij dat je een rijbewijs kunt halen voor € 750,-. De constructie erachter kunt u wel raden.

 

Lastig is het ook chauffeurs gemotiveerd en enthousiast te houden. De toenemende druk van opdrachtgevers, drukte op de weg en 24×7 economie, 48 urige werkweek etc maken het leven van een chauffeur alleen maar drukker.

 

Een van de ontwikkelingen die nu ook de truck-cabine insluipt is het gebruik van de PC. Een kopgroep van chauffeurs heeft inmiddels een laptop op het dashboard. Compleet met GPS en navigatie maar ook met MSN, E-mail en web. Ze weten inmiddels precies welke tankstations (veelal gratis) Wifi beschikbaar stellen of bij welke klanten zij kunnen inloggen. Zo is er toch een goede binding met de planning en via de webcam en e-mail met thuis.

 

Nu is een laptop een breekbaar en diefstal gevoelig apparaat. Truckleveranciers zoals Daf zijn druk bezig met vergelijkbare functionaliteit in te bouwen in het dashboard, waarbij de chauffeur naast navigatie websites kan raadplegen, E-mail versturen en zelfs een DVD kan afspelen. Daar gaat een chauffeur dan toch weer blij van worden: goed contact met thuis en wat vermaak bij het wachten. De komende jaren zal dit ongetwijfeld een belangrijke factor zijn bij het behouden en motiveren van (goede) chauffeurs.

Reageer op dit artikel