artikel

Alberdine van Velzen: ‘Als het ergens niet loopt, sturen ze mij

Distributie

Alberdine van Velzen:  ‘Als het ergens niet loopt, sturen ze mij
Alberdine van Velzen

Vrouwen op verantwoordelijke posities in het logistieke vakgebied zijn schaars. Bij velen staat de sector synoniem voor ronkende trucks en sfeerloze magazijnen. Toch zijn er genoeg vrouwen die met plezier dagelijks sturing geven aan logistieke processen en de ambitie hebben om in dit vak te groeien. Zo ook Alberdine van Velzen.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 15 oktober 2010.

“Leuk, dat interview laatst in Logistiek met Angelique Loos. Dat lees ik meteen. Jammer dat er nog steeds zo weinig vrouwen in de logistieke sector werkzaam zijn.
 
Bij de ‘weetjes’ in het maandelijks verschijnende personeelsblad van Post-Kogeko stond onlangs dat er bij ons maar 6 procent vrouw is, waarvan de helft chauffeur. In de rest van de branche is dat maar 1 procent. In het management team ben ik de enige vrouw. Zelf zit ik liever tussen de mannen dan tussen de vrouwen. Mannen zijn veel directer. Je hebt geen discussies achteraf, ze zijn vervelende dingen sneller vergeten en kijken vooral naar de kern van de zaak. Mannen hebben het over het ‘hoe en waarom’ en niet over de ‘manier waarop’ zoals vrouwen vaak doen.
 

De fysieke logistiek, de vrachtwagens, heeft mij altijd het meest aangetrokken. Hier bij Post-Kogeko is het 80 procent trucking en 20 procent warehousing. Tien jaar geleden ben ik begonnen op de containerplanning. Het was een leertraject, maar ik zat binnen een maand al in mijn eentje de planning te draaien. Ondertussen ben ik doorgegroeid van planner naar transportmanager naar logistiek manager. Ik stuur nu een eigen business unit aan en wordt afgerekend op de planning, de klanttevredenheid en de winstgevendheid. Daarnaast ben ik betrokken bij verschillende projecten. Een aantal daarvan leid ik. Als het ergens niet loopt, sturen ze mij. Ik heb snel door wat er aan de hand is, breng mensen bij elkaar en breng structuur aan.
 
Bij een aantal samenwerkingsverbanden als DailyFresh Logistics en Coolboxx, alsook de overname van het transport van Bakkersland en Zutrans en het transport en warehousing van 4Star door Post-Kogeko, was ik dan ook nauw betrokken. Mijn collega’s aan wie ik leiding geef, weten dat ik wat minder aanwezig ben als een project een piek heeft. Ik probeer mijn mensen zo zelfstandig mogelijk te laten zijn. Als ze er niet meer uitkomen, help ik ze om vraagstukken op te lossen. Intern stuur ik vier planningsafdelingen met 10 standplaatsen aan en indirect 150 chauffeurs. Op dit moment ben ik bezig om te kijken of een aantal planningsafdelingen niet kunnen worden samengevoegd. Ook doe ik een poging om de stroom aan emballage inzichtelijker te krijgen.”
 

Tips en trucs

“Onlangs heb ik de EMLog en MTL opleiding aan de Tias Nimbas Business School afgerond. Je leert tips en trucs die je in de praktijk goed kunt toepassen. Bijvoorbeeld het commitment krijgen van collega’s of projecten binnen een groot project benoemen. Ik mag regelmatig op visite komen in het directieoverleg om dingen voor te leggen. Het bedrijf staat daar gelukkig voor open. Ik krijg de kans en de vrijheid om naar het totale plaatje te kijken en verbeteringen toe te passen op de hele organisatie. Toch spreek ik ook de taal van de werkvloer. Ik ben mijn groot rijbewijs gaan halen om te weten waar die mannen tegen aanlopen. Op die manier dwing je respect af en krijg je meer voor elkaar. Ik merk dat mannen toch liever een vrouw zien, wat dat aangaat.
 

Op termijn ambieer ik een directiefunctie met als taak nieuwe business op logistiek gebied ontwikkelen, zodat ik iedere keer met nieuwe dingen bezig kan zijn.”

 

Alberdine van Velzen (35)

Woont in ‘s-Gravenzande, is getrouwd met Richard (Hoofd salarisadministratie accountantskantoor) en heeft twee zoons, Rick (7) en Roy (5)
 

Functie: Logistiek manager bij Post-Kogeko
 

Contracturen: 40 uur, ‘ik probeer de woensdagmiddag vrij te houden’
 

Opleiding: HES Economie & logistiek, NEA hogere transportopleiding, EMLog en MTL (Tiass Nimbas Business School)
 

Loopbaan: 10 jaar bij Post-Kogeko, daarvoor 3 jaar bij Van der Windt Verpakking als expeditiemedewerkster

Reageer op dit artikel