artikel

Sandra van den Heuvel: ‘Mensen kunnen meer dan ze zelf denken

Distributie

Sandra van den Heuvel: ‘Mensen kunnen meer dan ze zelf denken
Sandra van den heuvel

Vrouwen op verantwoordelijke posities in het logistieke vakgebied zijn schaars. Bij velen staat de sector synoniem voor ronkende trucks en sfeerloze magazijnen. Toch zijn er genoeg vrouwen die met plezier dagelijks sturing geven aan logistieke processen en de ambitie hebben om in dit vak te groeien. Zo ook Sandra van den Heuvel.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 24 september 2010.

“Vreselijk vond ik het om de hele dag met getallen bezig te zijn. Reden voor mij om mijn baan als assistent controller aan de wilgen te hangen en voor een baan in de logistiek te gaan. Iets waar ik in mijn HAVO-tijd al over had nagedacht en mijn vakkenpakket op had afgestemd. In de logistiek zie je meer het eindresultaat en doe je er zelf ook toe, in plaats van iedereen achter de broek aan te zitten voor cijfers.
 

Als hoofd inkoop bij Lensvelt Medical sta ik midden in de organisatie, ben een spin in het web. Ik stuur de inkoper aan en houd me bezig met artikelonderhoud en het voorraadniveau van medische hulpmiddelen die we leveren aan apotheken. Door een verbeterde planning kan ik beter inkopen en prijzen afspreken met leveranciers. Ik kijk naar de langere termijn, waardoor we nu meer controle hebben over de voorraad. De omzet is met 25 procent gegroeid waarbij het voorraadniveau niet is toegenomen. Om dit te bereiken heb ik afspraken gemaakt met leveranciers over het retour sturen van artikelen en ik heb me gestort op de incourante voorraden. We leveren nu niet meer de artikelen uit alle ?productgroepen uit voorraad. Ik heb een minimale en een maximale voorraad ingesteld en stel dit maandelijks bij aan de hand van de vraag.
 

Het aansturen van mensen is een van de leukste dingen. In mijn vorige baan gaf ik leiding aan vier mensen. Ik coach graag en probeer mensen zo te sturen dat ze zelf met een antwoord komen. Dat doe ik door het stellen van vragen. Mensen kunnen vaak meer dan ze zelf denken.
 

Logistiek lijkt een rauwdouwerwereld maar in werkelijkheid valt dat wel mee. Oké, in het wekelijkse overleg ben ik de enige vrouw. Ik ben er ondertussen aan gewend, maar het zou leuk zijn als er meer vrouwen zouden zijn. Een betere balans tussen mannen en vrouwen zorgt voor een prettige werksfeer. Het is belangrijk om jezelf te zijn. Als vrouw doe je dingen nu eenmaal anders. Als de samenwerking niet lekker loopt leg ik het gewoon op tafel. Ik spreek mensen op hun gedrag aan. Eerlijk zijn wordt gewaardeerd, heb ik gemerkt.”
 

Spiritualiteit

“Werken in de logistiek brengt een zekere druk met zich mee. Mijn hoofd kan soms overlopen van allerlei gedachtes. In mijn vrije tijd heb ik een opleiding tot spiritueel therapeut gevolgd. Met dat volle hoofd kan ik nu beter omgaan. Niks zweverigs aan hoor, maar ik zie nu beter bij mensen of ze ook echt bedoelen wat ze zeggen. Door te vragen komt het echte probleem naar boven. Logistiek en spiritualiteit lijken helemaal niet bij elkaar te passen, maar niets is minder waar, ik kan er goed mijn ei in kwijt.
 

Velen denken bij logistiek direct aan het fysieke aspect. Mensen hebben niet in de gaten hoe groot en veelomvattend het vak is, de verscheidenheid aan werkgebieden die er binnen zijn.

De overstap van een multinational naar een wat kleiner bedrijf was voor mij best groot. In een groot bedrijf heb je wat meer gelijkgestemden om je heen, mensen van hetzelfde niveau waar je mee kunt sparren. Het is leuk om inkoopgesprekken te doen maar de supply chain planning en voorraadbeheer blijven mij ook trekken. Op termijn zou ik graag een groter team aansturen.”

 

Sandra van den Heuvel (37)
 

Woont in Uden

Functie: hoofd Inkoop bij Lensvelt Medical

Contracturen: 36 uur, om de week één dag vrij

Opleiding: HEAO management, economie en recht in Breda

Loopbaan: assistent controller bij drukkerij St. Ives, senior- en supply chain planner bij Mallinckrodt (later Covidien en Tyco)

 

Reageer op dit artikel