artikel

Mokum Mariteam Amsterdam: duurzaam door de grachten

Distributie

Mokum Mariteam Amsterdam: duurzaam door de grachten
Mokum Mariteam Amsterdam

De missie van de Awardinzending Mokum Mariteam luidt: vracht door de gracht! Op schone stille kracht. Doelstelling is om met stille schepen op duurzame, milieuvriendelijke wijze, goederen te leveren via fijnmazige distributie- en collectiediensten door de Amsterdamse (binnen)wateren.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 12 februari 2010.

MOKUM MARITEAM (AMSTERDAM)
 

 • Initiatiefnemers: Icova (Inkoop Combinatie voor Afvalstoffen), Koninklijke Saan, Rederij De Nederlanden, Rederij ’t Smidtje en Canal
   
 • Elektrisch aangedreven grachtenschip: lengte 20 meter, netto inhoud: 85 m3 (vier volle compacte trucks)
   
 • Food Center Amsterdam (FCA) eerste commerciële partij die gebruik maakt van Mokum Mariteam.
   
 • Afname van ‘verkeersopstoppingen’ langs de grachten
   
 • Multi-modaal systeem. Koppeling van alle vormen van distributiesystemen mogelijk
   
 • Gefaseerde aanpak: vanaf 2012 moeten 10 tot 25 schepen meerdere keren per dag vracht over water vervoeren
   
 • Meer informatie: www.mokummariteam.nl

De schepen van Mokum Mariteam worden straks geruisloos aangedreven door stille en elektromotoren. Goederen worden via de grachten van de Amsterdamse binnenstad vervoerd en afgeleverd. Daarbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van vervoerseenheden als rolcontainers, europallets en gaascontainers. Voordeel van deze aanpak met reguliere vervoerseenheden is dat het systeem zonder problemen door toekomstige partners (klanten) in het bedrijf kan worden geïmplementeerd. Hierdoor is het bovendien mogelijk om het systeem geleidelijk op te schalen.

 

Efficiencyslag maken

De Mokum Mariteam schepen brengen niet alleen goederen naar de plaats van bestemming. Retourgoederen, waaronder afval en reststoffen, worden op dezelfde efficiënte milieuvriendelijke wijze afgevoerd. Dit systeem van reverse logistics moet de efficiency van dit stedelijke distributieconcept aanzienlijk gaan verbeteren. 
 

De schepen van het Amsterdamse stadsdistributie-initiatief maken onder andere gebruik van bestaande aanmeervoorzieningen. De goederen worden met een hydraulische kraan van het schip op de kade geplaatst. Eventueel natransport (over land) vindt plaats met handbediende elektrisch aangedreven palletwagens of platformtrucks die meevaren aan boord.

Bij het natransport wil Mokum Mariteam ook samenwerken met andere milieuvriendelijke initiatieven als Binnnenstadservice.nl. Binnen anderhalf jaar wil het Amsterdamse stadsdistributieproject met een aantal pilots aantonen dat deze aanpak werkt door overeenkomsten aan te gaan met ten minste tien potentiële opdrachtgevers.
 

Driestappen plan

De initiatiefnemers van Mokum Mariteam hebben voornoemd streven ondergebracht in een driestappen plan dat er als volgt uitziet:

1e fase 2009-2010: creëren van draagvlak en het verwerven van steun van de distributiepartners. Het (pre)testen van systemen. Het eerste schip wordt gebouwd en er wordt een aantal pilots uitgevoerd.

2e fase 2010-2011: uitvoeren van pilots en de eerste commerciële vrachten. Toetsen van de haalbaarheid van een mogelijke publiekprivate samenwerking, zodat ook huishoudelijk afval uit bijvoorbeeld het Stadsdeel Centrum meegenomen kan worden.

3e fase vanaf 2012: uitbouw van vloot, leveranties via hubs, inclusief fijnmazig natransport. In deze fase worden ook bedrijven bevoorraad die niet direct bij een losplek liggen (natural partners).

In de laatste fase is het Mokum Mariteam distributiesysteem in staat om per dag meerdere keren met tien tot vijfentwintig volle schepen vracht over water te vervoeren. Het te vervoeren volume komt overeen met honderd volle vrachtautoritten per dag. In fase 3 biedt Mokum Mariteam werk aan 20 tot 35 mensen.
 

Food Center Amsterdam

“De aanleiding voor ons om mee te doen aan de Award, was dat we met Mokum Mariteam iets wezenlijk nieuws presenteren”, zegt Cor Gerritsen die vanuit Icova nauw betrokken is bij Mokum Mariteam. Volgens Gerritsen moet het stadsdistributieproject in augustus echt tot wasdom komen. “Dan nemen we tijdens Sail 2010 de eerste elektroboot in gebruik en bovendien willen we tegen die tijd ook de samenwerking met Food Center Amsterdam meer vorm hebben gegeven (zie kader).”

Reageer op dit artikel