artikel

1.6 Uitleg AEO-status

Distributie

Vanaf 1 januari 2008 kunnen alle bedrijven in de Europese Unie de status van authorised economic operator (AEO) aanvragen.

 

Alle marktdeelnemers kunnen per 1 januari 2008 de AEO-certificering behalen, Authorised Economic Operator. Met deze nieuwe norm wordt een onderneming een gecontroleerde en goed bevonden marktdeelnemer en geniet zij voordelen op het gebied van versoepelde douaneregels en controles. Bedrijven met een AEO-status kunnen met anderen in hun keten een zogenaamde ‘green lane’ opzetten, een internationale, veilige goederenstroom die niet wordt opgehouden door grenzen en douaniers. Ook kunnen bedrijven een vergunning aanvragen voor een douane-entrepot type C, D of E en daardoor hun aangiften éénmaal per maand achteraf aangeven bij de Douane. Dit is de aangifte van de totale invoerrechten over de goederen die in de EU zijn geïmporteerd. De entrepothouder kan dan zonder direct aangifte te doen meteen goederen in- en uitslaan. Over de goederen die zij vervolgens doorvoeren naar niet EU landen betalen zij geen invoerrechten meer. Over goederen die binnen de EU blijven betalen zij de invoerrechten pas bij verzending, hierdoor wordt de cash flow positief beïnvloed.

Reageer op dit artikel