artikel

Schuitema verhuist van Gilze naar Breda

Distributie

Schuitema verhuist van Gilze naar Breda
Schuitema's nieuwe dc voor houdbare producten ligt tegenover het bestaande vers-dc in Breda; beide panden zijn via een loopbrug met elkaar verbonden

Supermarktorganisatie Schuitema heeft in Breda tegenover het vers-dc een nieuwe hal gebouwd. Sinds half maart biedt dit dc onderdak aan de houdbare producten, die daarvoor nog in Gilze lagen. Het pand is volledig conventioneel ingericht. Bij het ontwerp is er echter rekening meegehouden dat het op den duur een automatisch magazijn moet kunnen herbergen.

Supermarktorganisatie Schuitema heeft in Breda tegenover het vers-dc een nieuwe hal gebouwd. Sinds half maart biedt dit dc onderdak aan de houdbare producten, die daarvoor nog in Gilze lagen. Het pand is volledig conventioneel ingericht. Bij het ontwerp is er echter rekening meegehouden dat het op den duur een automatisch magazijn moet kunnen herbergen.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Schuitema   Leverancier/dienstverlener: Still Intern Transport
Plaats:  
Branche: groothandel food   Bedrijfsgrootte: groot: 400 of meer werknemers
Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname: 01-05-2007
Productnaam: magazijntrucks  

Het samenvoegen van de operaties in Gilze en Breda stond al vanaf het begin op het netvlies van logisiek manager Jaap de Hoop. “We hebben drie stromen: houdbare producten, diepvriesproducten en versproducten zoals groente, fruit, zuivel en vlees. Schuitema is voorstander van geïntegreerd vervoer naar de supermarkten, zodat we met één vrachtauto in plaats van twee of drie aan de deur komen. Onze vrachtauto’s zijn erop ingericht om producten in drie temperatuurzones te vervoeren.”

 

Grond beschikbaar

Een verhuizing naar Breda lag het meest voor de hand. Daar was de meeste grond beschikbaar. Gezien de ligging van de grond was het praktisch gezien echter niet mogelijk om de oudbouw en nieuwbouw aan elkaar te bouwen. “De docks van het vers-dc lagen aan de zijde van het braakliggende terrein. Als je dan de panden aan elkaar bouwt, verlies je deze dockdeuren”, verklaart De Hoop.

 

Hoogbouwmagazijn

Het nieuwe pand is zo ontworpen, dat de operatie in de toekomst zonder problemen gemechaniseerd kan worden. Het dak is 21 meter hoog en biedt dus ruimte voor een automatisch hoogbouwmagazijn, waar de pallets met stellingbedieningsapparaten kunnen worden in- en uitgeslagen.

 

Ervaring met mechanisatie

Schuitema heeft al de nodige ervaring met mechanisatie in Eindhoven. Die ervaring wil de supermarktketen exporteren naar de andere dc’s. “Mechanisatie levert in de eerste plaats kostenbesparing op. Daarnaast wordt de kwaliteit van leveren steeds belangrijker. Dat betreft de kwaliteit van picken en de kwaliteit van stapelen. Tot slot geven de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt aan dat het aanbod van personeel in de toekomst zeker niet zal overlopen”, verklaart De Hoop de drang tot mechanisatie.

 

Palletstellingen

Vooralsnog is het magazijn in Breda dus conventioneel ingericht. Dat betekent 11 meter hoge palletstellingen van Hovuma, die worden bediend met reachtrucks van Still. “We hebben er bewust voor gekozen om niet meteen te mechaniseren. Dat zou betekenen dat we van een conventioneel dc in Gilze zouden verhuizen naar een gemechaniseerd dc in Breda. Door gefaseerd te mechaniseren, kunnen we altijd terugvallen op de conventionele operatie”, zegt De Hoop.

 

Lange lepels

Voor het orderverzamelen gebruikt Schuitema orderpicktrucks met lange lepels, waarmee vier rolcontainers tegelijk meegenomen kunnen worden. Het verzamelen zelf gebeurt met behulp van stickervellen: het WMS van Locus print vellen met stickers voor elke collo die gepickt moet worden. Deze stickers worden vervolgens op de gepickte colli geplakt.

Reageer op dit artikel