nieuws

Rechter: Picnic hoeft zich niet te houden aan supermarkt-cao

carrière & mensen 389

Picnic is geen supermarkt. De online supermarkt hoeft zich van de rechter dan ook niet aan de supermarkt-cao te houden. Een nederlaag voor FNV die in deze zaak tegen Picnic op alle punten in het ongelijk is gesteld.

Rechter: Picnic hoeft zich niet te houden aan supermarkt-cao

De rechter was het in zijn uitspraak vanochtend eens met het standpunt van Picnic dat het bedrijf de supermarkt-cao niet hoeft te volgen. Het betreft een winkel-cao, die functies beschrijft voor fysieke winkels zoals kassamedewerkers. In een traditionele supermarkt werkt 99 procent van de medewerkers in winkels en die heeft de online-supermarkt niet.

‘Magazijnpersoneel verkoopt niets’

De medewerkers die bij Picnic het assortiment en de prijzen in de online winkel bepalen vallen al sinds de start van het bedrijf onder de supermarktcao, daar is geen discussie over verklaart het bedrijf. “Het personeel dat andere activiteiten verricht, zoals het ontwikkelen van software of inpakwerkzaamheden in onze fulfilment centers, werkt niet in winkels, verkoopt niets en valt dus niet onder de cao voor supermarkten en dat bevestigt de rechter in zijn vonnis”, verklaart Michiel Muller, één van de oprichters van Picnic.

‘Werken aan goede arbeidsvoorwaarden’

Volgens Muller was FNV hiervan op de hoogte en hij betreurt het dan ook dat de vakbond zich vanaf het begin zo halsstarrig heeft opgesteld. “Daar is niemand bij gebaat en voor ons verandert er niet zoveel.” De Picnic-ceo laat weten dat zijn bedrijf gewoon verder gaat met waar het al mee bezig was: samen met onze medewerkers de klanten blij maken en verder werken aan goede arbeidsvoorwaarden die wel passen bij het personeel van Picnic. “Vanaf het begin hebben wij altijd gezegd dat wij niet tegen een cao zijn. Maar het moet wel een overeenkomst zijn die past bij de activiteiten binnen e-commerce.” Ook bestempelt de Picnic-ceo de suggestie van de FNV dat personeel slecht wordt betaald als klinkklare onzin. “Wij behoren bij de beste betalers in de sector.” Om dit te onderbouwen deelde Muller een infographic (zie hieronder) die dit laatste punt moet onderbouwen.

 

Tekst gaat verder onder grafiek

 

Picnic werkt met verschillende bv’s

FNV zegt zwaar teleurgesteld te zijn in de uitspraak en stelt dat Picnic verschillende activiteiten in verschillende bv’s heeft ondergebracht, waardoor bezorgers en orderpickers buiten de cao vallen. FNV-coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Zakaria Boufangacha zegt hierover: “De enige reden dat Picnic dat doet, is om medewerkers zo weinig mogelijk te betalen. Ze verdienen daardoor net iets meer dan het minimumloon.”

‘Oneerlijk concurrentievoordeel’

De bond blijft op het standpunt dat Picnic een supermarkt is. Boufangacha: “Het enige verschil met traditionele supermarkten is dat ze alleen bezorgen en geen fysieke winkels hebben.” Volgens de bond strijkt het bedrijf daarnaast jaarlijks tien miljoen euro op door niet volgens de supermarkt-cao uit te betalen. Dit doen concurrenten AH.nl en Jumbo.nl wel. Dat geeft het bedrijf volgens de bond een oneerlijk concurrentievoordeel.

FNV overweegt hoger beroep

FNV heeft drie maanden de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak. “Of we dat doen, wordt nu onderzocht door onze advocaten”, zegt Boufangacha. Tegen Het Parool laat de bond verder weten dat het vreest dat nu ook ander websupers hun personeel in aparte bedrijven gaan onderbrengen,  om zo de supermarkt-cao te ontlopen. “We sluiten cao’s onder meer af om werknemers binnen één branche voor hetzelfde werk gelijk te belonen. Daarmee voorkom je concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Door deze uitspraak worden medewerkers speelbal in de concurrentiestrijd in de supermarktbranche,” zegt Boufangacha.

Picnic behoort bij beste betalers in branche

Michiel Muller, directeur en mede-oprichter van Picnic reageert ook persoonlijk: ‘De suggestie van de FNV dat wij mensen slecht zouden betalen is klinkklare onzin. Wij behoren bij de beste betalers in de sector.’ Het bedrijf stuurde vandaag een infographic die dit laatste punt moet onderbouwen.

Lees ook: Picnic bouwt gerobotiseerd distributiecentrum

Reageer op dit artikel