nieuws

Vraag naar logistieke bijscholing in Limburg stijgt fors

carrière & mensen 1266

De groei van het aantal XXL-dc’s in combinatie met het personeelstekort zorgt ervoor dat bedrijven massaal hun personeel laat bijscholen. Ruim een kwart van alle vraag naar logistieke cursussen en opleidingen komt uit Limburg.

Vraag naar logistieke bijscholing in Limburg stijgt fors

De stijgende lijn in het totaal aantal gevolgde cursussen in de logistiek is al een aantal jaren te zien. Dat blijkt uit recent onderzoek van Opleidingsplatform Edubookers  naar de ontwikkeling in Learning & Development.

Meeste XXL-dc’s in Limburg

Buck Consultants heeft  in kaart gebracht hoeveel XXL distributiecentra van meer dan 40.000 m2 de laatste 3 jaar in Nederland zijn gebouwd of aangekondigd. Het aantal nieuwe XXL-distributiecentra van groter dan 40.000 m2 is flink toegenomen, van 6 in 2016 naar 17 in 2017. En meer dan de helft van deze dc’s zijn gevestigd in logistieke hotspots als Venlo-Venray.

 

Verhoudingsgewijs zijn dat er ook veel meer dan in Duitsland (19) en België (6). Het lijkt er op dat Limburg een favoriet blijft voor het verwezenlijken van grotere warehouses. ‘In de afgelopen 10 jaar is het aantal distributiecentra verdubbeld en door deze snelle groei stijgt ook de vraag naar personeel’, aldus de onderzoekers. En juist daar ligt ook de grootste uitdaging, aan personeel is een groot tekort. Werkgevers kiezen er daarom massaal voor om hun huidige medewerkers snel bij te scholen.

Lees ook: Zo maak je werk van jouw persoonlijke ontwikkeling

 

Arbeidsperspectief en bijscholing in logistiek blijft hoog

Uit berichtgeving van het UWV blijkt dat eind 2018 meer dan 10.000 vacatures binnen de logistiek open staan. Er wordt vooral gezocht naar magazijn- en expeditiemedewerkers. Maar er is ook tekort naar heftruckchauffeurs, laders en lossers. Personeel dat al in de logistieke sector werkt, is door het tekort aan nieuwe medewerkers genoodzaakt om zich bij te scholen. Dat betekent voor deze groep meer kansen om door te groeien. Edubookers, die opleidingen en curcussen van 2.500 aanbieders herbergt op zijn platform, zag namelijk in 2017 en 2018 de vraag naar bijscholing in cursussen voor werknemers in de logistiek fors stijgen. Zo’n 30 procent stijging dan in voorgaande jaren. Dat kan veel hoger, wanneer er meer personeel bij komt in deze sector. Zo is er veel vraag naar heftruckcertificaten, ADR-cursussen en logistiek management cursussen voor logistieke planners en managers. Er wordt verwacht dat de trend van XXL dc’s in de nabije toekomst nog even doorzet, dat betekent in de aankomende jaren dat er nog genoeg aandacht voor bijscholing en voldoende arbeidsperspectief is in de logistieke sector, ook voor scholieren uit het logistiek praktijkonderwijs.

Lees ook: Limburg wil innovatieve logistieke hotspot van Europa worden

 

Reageer op dit artikel