nieuws

FNV eist tonnen achterstallig loon pakketsorteerders PostNL

carrière & mensen 9782

Vakbond FNV eist enkele tonnen aan achterstallig loon voor medewerkers van het pakketsorteerdepot van PostNL in het Groningse Kolham. De vakbond verwijt het postbedrijf mensen jarenlang via schijnconstructies aan het werk te hebben gezet. Daarmee ontweek het postbedrijf volgens FNV de eigen cao en kregen de sorteerders het minimumloon betaald.

FNV eist tonnen achterstallig loon pakketsorteerders PostNL
Pakketsorteerders van PostNL in Kolham voerden in februari actie tegen de gemeente Midden-Groningen en PostNL omdat zij volgens FNV een schijnconstructie hebben opgetuigd waardoor bijstandsgerechtigden en uitzendkrachten willens en wetens loon wordt onthouden

Naast PostNL wordt ook het gemeentelijk re-integratiebedrijf BWRI en payroller 365 Werk aansprakelijk gesteld. De partijen krijgen twee weken de tijd om te reageren. Doen ze dat niet dan stapt FNV naar de rechter, meldt ANP donderdag. Het postbedrijf verklaart in een reactie binnen twee weken te zullen reageren op de sommatie van de vakbond.

Arbeidsonrust onder sorteerders

Het pakketsorteerdepot in Kolham was de laatste tijd vaker in het nieuws. Zo is er vorig jaar ook enkele dagen gestaakt omdat sorteerders die via de gemeente ingezet werden hun baan dreigden te verliezen. Later werd duidelijk dat ze toch konden blijven. Volgens FNV neemt PostNL de productie met ingang van mei weer in eigen hand, waardoor de cao van het postbedrijf hier dus ook van toepassing wordt.

Geen sprake van achterstallig loon

De gemeente Midden-Groningen, waarvan BWRI het re-integratiebedrijf is, ontkent dat er sprake is van achterstallig loon. “Er is nog geen inhoudelijke reactie binnen van de Inspectie SZW op de bezwaren tegen haar rapport waarop de FNV zijn claims lijkt te baseren.” De gemeente wil die reactie eerst afwachten voor er verdere stappen worden ondernomen.

FNV dreigt alsnog met rechter

FNV-bestuurder Liza van Nuysenburg laat weten dat alsnog een gang naar de rechter wordt gemaakt als er binnen twee weken geen reactie komt van PostNL.

Reageer op dit artikel