nieuws

Nieuwe CAO Beroepsgoederenvervoer is een feit

carrière & mensen

Nieuwe CAO Beroepsgoederenvervoer is een feit

Na maanden soebatten is er een akkoord over de nieuwe CAO Beroepsgoederenvervoer. CNV Vakmensen is akkoord. Of FNV Bondgenoten ook akkoord is, is nog onbekend.

75 procent van de CNV-leden heeft gisteren voor het eindvoorstel gestemd dat de werkgevers vorige maand aan de bonden voorlegden. Ook FNV moest uiterlijk 15 december zijn advies uitbrengen. Die uitslag is nog niet bekend. De kans is groot dat deze bond ook akkoord is. Egon Groen van FNV liet eerder deze maand weten positief te zijn over een goede afloop. “Ik heb het gevoel dat de leden tevreden zijn met het aanbod dat nu op tafel ligt.” Mocht FNV toch niet instemmen dan geldt de CAO toch voor iedereen in de sector.

Hoofdlijnen CAO Beroepsgoederenvervoer

De nieuwe CAO bevat onder meer de volgende punten:

  • Looptijd van 1 januari 2014 t/m 31 december 2016.
  • Op 1 januari 2015 gaan de lonen en toeslagen met 2,25% omhoog.
  • Op 1 januari 2016 stijgen de lonen en toeslagen met 2,75%
  • Het experiment met de vrijwillige tijd voor tijdregeling wordt voortgezet. De regeling geldt alleen als deze bij het cao secretariaat is aangemeld.
  • Vanwege de nieuwe pensioenregeling op 1 januari 2015 wordt er minder pensioenpremie betaald dan nu.Het vrijkomende deel van de pensioenpremie (werkgeversdeel) wordt gebruikt om de lonen per 1 januari 2015 iets te verhogen. Het exacte percentage moet nog berekend worden. Deze verhoging komt bovenop de verhoging van 2,25% per 1 januari 2015.

Grimmig en hard

Zoals vaker bij CAO-onderhandelingen stonden de kampen lange tijd recht tegenover elkaar. Werkgevers hielden maanden vast aan 0 procent terwijl de bonden voor 3,5 procent loonsverhoging gingen. Het leidde tot grimmige situaties en acties.

Reageer op dit artikel