nieuws

Schijnconstructies: ook deelopdrachtgevers aansprakelijk

carrière & mensen

Schijnconstructies: ook deelopdrachtgevers aansprakelijk

De aanpak van schijnconstructies met Oost-Europese werknemers raakt niet alleen de hoofdopdrachtgever. Ook deelopdrachtgevers kunnen straks aansprakelijk worden gesteld voor malversaties.

De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het dinsdag vrijwel eens geworden hierover. Volgens het eerste plan van PvdA minister Asscher zou een hoofdopdrachtgever er altijd voor verantwoordelijk worden dat cao-afspraken worden nageleefd. Waardoor alleen de directe werkgever aansprakelijk is.

Nalatigheid

De VVD vond dat te ver gaan. De liberalen waren bang dat bedrijven met te veel bureaucratische rompslomp zouden worden opgezadeld. In het compromis dat nu in de maak is, kan de hoofdaannemer alleen rechtstreeks worden aangesproken bij grove nalatigheid. Die heeft dan zes maanden de tijd om in te grijpen. In andere gevallen moeten eerst de andere opdrachtgevers in de keten worden aangesproken.

Verplicht

De kern van Asscher plan blijft hiermee in de ogen van de PvdA overeind staan. Opdrachtgevers die veel met onderaannemers werken, zoals Rijkswaterstaat, worden straks verplicht zich serieus bezig te houden met het correct uitbetalen van cao-lonen en het voorkomen van misstanden. “Als je van je baas geen loon krijgt, kun je bij de opdrachtgever van je baas alsnog je loon krijgen”, aldus PvdA-leider Diederik Samsom.

Duidelijkheid EVO

Hoewel EVO nog wacht op het definitieve akkoord, laat de verladersorganisatie weten belangrijk te vinden dat er heldere spelregels komen  die aangeven waar opdrachtgevers van transport vooraf aan moeten voldoen. “Een stevig keurmerk voor de transportsector kan bedrijven die opdrachtgever zijn bijvoorbeeld helpen om op een redelijke manier hun verantwoordelijkheid te nemen.” Daarnaast pleit de organisatie er voor dat eventuele nieuwe wetgeving niet onwerkbaar moet zijn voor bedrijven.

Lees hier meer over schijnconstructies in de logistiek

Reageer op dit artikel