nieuws

Audax-oprichter De Leeuw (81) terug in directie

carrière & mensen

Audax-oprichter De Leeuw (81) terug in directie

Jacques de Leeuw (81) oprichter van het media- en distributiebedrijf Audax uit Gilze (N-B) keer tijdelijk terug in de directie. De huidige ceo Eric Willems vertrekt bij het verliesgevende uitgeefbedrijf dat onlangs aankondigde zich meer op de logistiek te gaan richten voor klanten buiten de mediasector.

Grootaandeelhouder De Leeuw trad vanwege zijn gevorderde leeftijd in 2001 terug uit de dagelijkse leiding van het Brabantse media- en distributiebedrijf, dat actief is in vier markten: uitgeverijen, distributie en logistiek (Betapress waarvoor Media Logistics de logistieke invulling van tijdschriften verricht). Maar zijn schaduw hing altijd over het bedrijf en het zittend management, meldt het Financieele Dagblad (FD) woensdag. Vorig jaar nog stak hij in Audax vijf miljoen euro.

Geen toekomstperspectief

Ook de komende jaren investeert De Leeuw miljoenen in de onderneming om het uitgeefbedrijf te transformeren naar een logistiek dienstverlener die vooral actief wordt voor opdrachtgevers buiten de mediasector. Het bedrijf maakt deze switch omdat de traditionele (logistieke) activiteiten op het gebied van kranten, boeken en tijdschriften geen goed toekomstperspectief heeft.

Activiteiten voor Nedac Sorbo en Hallmark

Inmiddels verricht Media Logistics, onderdeel van Betapress, logistiek en warehousing-activiteiten voor klanten als Nedac Sorbo en Hallmark, waarbij in het transport wordt samengewerkt met logistiek dienstverlener Van Opzeeland. Daarnaast besteedt ‘concurrent’ Aldipress (onderdeel van uitgeverij Sanoma) sinds kort alle logistiek en distributieactiviteiten van zijn tijdschriften uit aan Media Logistics.

Sterk logistiek profiel

De focus op logistiek heeft erin geresulteerd dat de huidige ceo Eric Willems ‘geheel vrijwillig vertrekt’ aangezien hij zichzelf niet als de man ziet die dit transformatieproces moet leiden. “Daar past iemand met een ander profiel beter bij. Ik blijf een uitgever in hart en nieren”, aldus Willems. Audax gaat de komende weken op zoek naar een bestuurder met een sterk logistiek profiel.

Onrust bij Audax

In bestuurlijke zin is het al lang onrustig bij Audax, meldt FD. De onderneming heeft sinds afgelopen voorjaar geen raad van commissarissen meer. De Leeuw verklaarde geen behoefte meer te hebben aan externe toezichthouders.

Reageer op dit artikel