nieuws

Acties dreigen in transport na opschorten cao-overleg

carrière & mensen

TLN kondigde vrijdagavond aan dat het overleg met de bonden over een nieuwe cao voor het beroepsgoederenvervoer over de weg komende dinsdag niet wordt hervat. In reactie op deze brief dreigt FNV Bondgenoten op korte termijn met acties omdat werkgevers niet willen ingaan op de eis van drie procent loonsverhoging.

Acties dreigen in transport na opschorten cao-overleg

In een brief aan de bonden zegt TLN dat de transportwerkgevers niet aanwezig zullen zijn bij het geplande cao-overleg voor morgen omdat afgelopen maandag de onderhandelingen in het Postiljon Hotel in Nieuwegein “ernstig verstoord zijn door een grote groep demonstranten”.

Veiligheid niet gegarandeerd

In de brief onder andere gericht aan FNV-onderhandelaar Egon Groen en Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen schrijft TLN verder: “Het onacceptabel te vinden om op deze wijze onderhandelingen te voeren” en niet te willen toegeven aan “deze vergaande vorm van intimidatie”. Verder stelt de transportorganisatie “ervan overtuigd te zijn dat de veiligheid van onze delegatie in deze situatie niet gegarandeerd kan worden”.

Standpunten blijven ongewijzigd

Volgens TLN hebben de organisatoren van de acties de aanwezige demonstranten opgeroepen dinsdag wederom aanwezig te zijn op de onderhandelingslocatie, met de “intentie om het gebeuren van afgelopen maandag te herhalen”. De werkgevers zeggen tenslotte dat hun ingenomen standpunten over de arbeidsvoorwaarden ongewijzigd zijn. Dat betekent dat er geen ruimte is voor een loonstijging.

FNV: verder onderhandelen heeft geen zin

“Deze laatste zin in de brief van TLN is voor ons reden om deze week in overleg te gaan met onze kaderleden. Begin volgende week gaan we acties aankondigen omdat de werkgevers geen gehoor willen geven aan onze eis van drie procent loonsverhoging. Nieuwe onderhandelingen hebben dan ook weinig zin”, zegt Egon Groen vanochtend. Over hoe de acties er uit zullen zien kan Groen nog niets zeggen. “Dat hangt van het overleg met onze kaderleden af.”

Brief geeft verkeerd signaal

Volgens Tjitze van Rijssel, onderhandelaar voor CNV Vakmensen, geven de transportwerkgevers met de brief een verkeerd signaal af aan de chauffeurs. “Dit getuigt niet van respect voor de mensen die dag en nacht op pad zijn om goederen te vervoeren.”

Geen contact met bonden

TLN-perswoordvoerder Floris Liebrand meldt op zijn beurt vanochtend dat er het afgelopen weekend geen contact is geweest met de bonden. “Er zijn geen ontwikkelingen op dit moment wat betreft mogelijke nieuwe onderhandelingen. Onze boodschap vrijdag was vrij duidelijk. We willen dat er op een nette manier onderhandeld wordt. Van de bonden willen we horen of dit mogelijk is.”

Reageer op dit artikel