nieuws

In 2010 groei logistieke uitzendkrachten

carrière & mensen

In 2010 groei logistieke uitzendkrachten
In 2010 groei logistieke uitzendkrachten

Het personeelsbestand bij logistieke bedrijven is dit jaar flink geslonken. De sector verwacht voor 2010 groei en zet eerst in op flexible krachten. Dit blijkt uit het Logistics Labour Survey 2010, het logistieke arbeidsmarktonderzoek van Tempo Team in samenwerking met TNO en Logistiek. In het vernieuwde vakblad Logistiek, dat vrijdag verschijnt, ruim aandacht voor het onderzoek.

Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat het totale aantal medewerkers in de afgelopen twaalf maanden is afgenomen. Voor het komende jaar wordt een rooskleuriger beeld verwacht, bijna een kwart voorziet groei.

 

Opschakelen met flexibele krachten 

Erik Naus, site director bij Rhenus Contract Logistics in Tilburg reageert op de uitkomsten van het Logistics Labour Survey (LLS). "Vooral door het hebben van een flexibele schil van arbeidskrachten konden wij dit jaar heel snel afbouwen . Bij groei schakelen we eerst weer op met flexibele krachten."

 

 Geen beleid voor vergrijzing

Kees Verweij van TNO schreef het rapport. Hij stelt als conclusie dat er relatief veel vergrijzing is bij logistieke dienstverleners. "Ruim 35 procent van de werknemers is ouder dan 50." De logistiek dienstverleners die deze uitkomst kregen voorgelegd, UPS Supply Chain Solutions, Norbert Dentressangle en Rhenus Contract Logistics, herkennen dit niet direct omdat ze allen te maken hebben met een gemiddelde leeftijd binnen het bedrijf van ongeveer 35 jaar. Toch heeft het wel de aandacht. "Vooral chauffeurs hebben een hogere leeftijd", aldus Mauro Ungheretti, directeur Norbert Dentressangle Nederland. "We hebben nog geen beleid, maar denken hier wel over na."

 

Werksfeer boven salaris

Een opvallende uitkomst is dat factoren als werksfeer en arbeidsmarktomstandigheden belangrijker zijn dan salaris bij het aantrekken en behouden van medewerkers. "Arbeidszekerheid mis ik in het rijtje", aldus Ungheretti. "Het hebben van een vaste baan is in deze tijd van groot belang."

 

Geen kandidaten via UWV

Het UWV, reintegratiebureau’s en sociale diensten blijken veruit het minst gebruikte kanaal bij werving van nieuwe logistieke medewerkers. De bureau’s lijken de taal van logistiek niet echt te verstaan. "We poneren wel vacatures bij het UWV, maar krijgen weinig response", aldus Frank Stultiens, HR manager bij UPS SCS. "In tijden van krapte proberen we wel een gesprek met hen aan te gaan."

 

Het onderzoeksrapport is opvraagbaar via de site van Tempo Team.

 

Nieuw vakblad Logistiek komende vrijdag
Lees meer over LLS en de reacties van Erik Naus, Frank Stultiens en Mauro Ungheretti in het vernieuwde Logistiek,dat de samenvoeging is van het huidige vakblad Logistiek en T+O. Vrijdag 6 november verschijnt het eerste nummer. Het blad onderscheidt zich door aandacht te geven aan alle logistieke deelgebieden met meer diepgang dan voorheen. Samen met deze website en de email nieuwsbrief vormt het nieuwe blad Logistiek het grootste Nederlandstalige platform voor de totale logistieke sector.

 

Klik op het nieuwe logo en lees hier meer over de vernieuwingen van Logistiek

Reageer op dit artikel