blog

Wie herkent logistiek talent?

carrière & mensen

Wie herkent logistiek talent?

Recent had ik de eer nabij aanwezig te zijn bij de selectieprocedure van studenten voor een plaats in het Young Professionals-programma van Slimstock. Het hele proces moest in één dag worden doorlopen. Opvallende constatering: de student die ‘s ochtends een superieure indruk maakte, bleek aan het eind van de dag toch niet tot de winnaars te behoren.

Trouwe bezoekers van Logistiek.nl kan het bijna niet zijn ontgaan. Afgelopen april en juni  konden studenten deelnemen aan de Nationale Voorraadtest. Op basis van de scores werd iedere week een winnaar uitgeroepen die mocht gaan meedingen voor de hoofdprijs: een baan als young professional bij Slimstock.

Na de sluitingsdatum van de test werd een eerste selectie van de kandidaten gemaakt. De jonge academici werd een schriftelijke persoonlijkheidstest afgenomen door recruitment & interim management bureau BLMC . Op basis daarvan bleven er uiteindelijk vier toppers over waaruit op 16 juni tijdens de Nationale Voorraaddag in één dag de winnaar moest worden verkozen. Deze zou dan aan het eind van de dag, tijdens de borrel, zijn arbeidscontract al kunnen tekenen.

Training on the job

De dag stond onder leiding van Michel van Buren van BLMC en Michel Winter van Slimstock,  twee professionals met ruime ervaring op het gebied van werving&selectie. Een belangrijke rol was echter nadrukkelijk weggelegd voor de huidige groep young professionals. Het idee was dat deze jonge werknemers van Slimstock, allemaal nog in de twintig, zelf hun toekomstige collega’s zouden gaan selecteren. En omdat ze logischerwijs geen enkele ervaring hadden met het beoordelen van mensen of het afnemen van sollicitatiegesprekken, kregen ze hier gedurende de dag advies over van de professionals: training on the job.

Te nerveus

Het dagprogramma begon met een presentatieronde waarin de kandidaten zichzelf konden “pitchen” bij hun (misschien) toekomstige collega’s. Ze hadden zich allen tot in de puntjes voorbereid en de ambitie spatte er werkelijk van af. Helaas was één van de vier te nerveus om een echt goede indruk te maken. Een ander daarentegen was superzelfverzekerd en wist met een knallende presentatie direct de harten van de jonge Slimstock-ers te stelen. Tijdens de evaluatie van de eerste ronde bleek deze kandidaat dan ook veruit favoriet, al onthielden de ervaren HR-mannen zich wijselijk van commentaar.

Naarmate de dag vorderde begon de ranglijst uit de eerste evaluatie echter te kantelen. Michel van Buren van BLMC haalde tijdens de voorbespreking van de sollicatiegesprekken de uitslag van de eerder afgenomen persoonlijkheidstests erbij. Hieruit bleek degene die ‘s ochtends de minste indruk had gemaakt juist opvallend goed te passen.

Twee van de vier kandidaten voor het Toptalent Programma: Anne van der Weerd en Wesley van Kemenade

Twee van de vier kandidaten voor het Toptalent Programma: Anne van der Weerd en Wesley van Kemenade

Cultuur en aanpak

Het tweede gedeelte van de dag bestond uit beoordelingsgesprekken tussen de kandidaten en telkens twee young professionals van Slimstock. Deze moesten hierin niet alleen beoordelen of de kandidaat inhoudelijk voldoende bagage had voor de functie, maar ook of hij of zij qua persoon pastte binnen de cultuur en de aanpak van Slimstock. Ter voorbereiding van de gesprekken vatte CEO Eric van Dijk nog even samen wat die cultuur en aanpak was en gaf Michel van Buren van BLMC tips voor het interview. “Vraag niet alleen wat iemand heeft gedaan, maar ook tot wat voor resultaat dit heeft geleid. Hanteer de STARR-methode: Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie.”

Ook de resultaten van de interviews bleken weer een ander licht op de kandidaten te werpen. Eén kandidaat had zowel qua cultuur als aanpak een perfect fit met Slimstock, maar zag zichzelf niet als een ideale kandidaat voor het Slimstock Toptalent Programma. Degene met de flitsende presentatie bleek juist minder goed binnen de organisatie te passen.

De perfecte kandidaat

De kandidaat die ‘s ochtends erg nerveus was en daardoor niet goed uit de verf kwam, bleek aan het eind van de dag de perfecte kandidaat. En ook twee anderen bleken zodanig geschikt dat Michel Winter besloot ook hen ter plekke een intentieverklaring voor een arbeidscontract aan te bieden.

Wat ik die dag heb geleerd want met eigen ogen gezien: de eerste indruk van een sollicitant zegt niets over zijn geschiktheid voor een functie. Michel van Buren ziet dit vaak misgaan bij bedrijven, vertelde hij me achteraf. “De selecteurs waren vandaag zeer onervaren maar de gemiddelde logisticus maakt precies dezelfde fouten. Iemand wordt aangenomen omdat hij zelfverzekerd overkomt of veel kennis van zaken heeft. Maar na een half jaar blijkt de persoon totaal niet te passen binnen de cultuur of de rol die hij binnen de organisatie moet gaan vervullen. Doodzonde van de tijd én het geld.”

Zie ook het artikel Drie talenten winnen baan dankzij nationale voorraadtest en onderstaande video van Slimstock.

 

Reageer op dit artikel