blog

Het Guus-effect in de logistiek

carrière & mensen

Het managen van een magazijn is net als het coachen van een voetbalteam. In beide gevallen kun je je mensen proberen te persen in het strakke keurslijf van een of ander tactisch of logistiek (spel)systeem. Zelf ben ik steeds meer geneigd om te denken dat het erop aankomt je mensen op het juiste moment een trap onder de kont of een aai over de bol te geven.

 

Ik ben nooit in de kleedkamer van AZ geweest, maar ik kan me levendig voorstellen hoe een wedstrijdbespreking van deze voetbalclub uit Alkmaar eruit ziet. Louis van Gaal staat op een enorm whiteboard de complete wedstrijdtactiek uit te tekenen, die de vergelijking met de goederenstroomschema’s van Philips zonder problemen kan doorstaan. Ondertussen ratelt Van Gaal aan één stuk door over pressie zetten, naar binnen knijpen en doordekken.

 

Er zijn ook coaches voor wie het voetbalspel allemaal niet zo ingewikkeld is. Ik denk aan Van Hanegem, die vindt dat het er gewoon om gaat ‘die goal te maken en die bal te scoren’. Of een Beenhakker, die volgens mij geen groot tactisch brein is maar wel weet hoe hij spelers moet motiveren.

 

Sterk overschat

Afgelopen week ben ik bij twee evenementen geweest die mij steeds meer tot het inzicht brengen dat het belang van tactiek en systemen sterk wordt overschat. Dinsdag was ik bij een tweedaagse workshop van Takt Lean Management over de bedrijfsfilosofie van Toyota. Duizenden bedrijven in de hele wereld hebben delen van die bedrijfsfilosofie gekopieerd, of je dat nu lean manufacturing, just-in-time of kaizen noemt.

 

Belangrijker dan dit soort concepten en verbetermethodes is misschien wel de onderliggende bedrijfscultuur. Toyota gelooft sterk in het vertrouwen geven aan mensen. Laat merken dat je ze respecteert, en dat je het op prijs stelt dat ze meedenken. Geeft ze de ruimte om zichzelf te ontwikkelen en mee te helpen problemen op te lossen. Volgens Jeffrey Liker, de docent tijdens de workshop, gaat het op dat punt mis bij bedrijven die de filosofie van Toyota willen kopiëren.

 

Onvoldoende coachen

Een dag later was ik op een congres van Manpower met de veelzeggende titel The Critical Talent Shortage. De belangrijkste conclusie tijdens dat congres was dat veel bedrijven niet in staat zijn talenten op een goede manier te stimuleren en te ontwikkelen. Een groot deel van het probleem ligt bij managers, die hun medewerkers onvoldoende kunnen of durven te coachen.

 

Volgens mij hebben we in de logistiek meer behoefte aan goede coaches. Aan managers die mensen op de goede plek neerzetten en het beste uit die mensen naar boven weten te halen. Managers die weten wie een aai over de bol en wie een schop onder de kont nodig heeft. Managers die hun mensen het gevoel geven dat ze erbij horen en de ruimte geven voor eigen initiatief. Als het tussen de oren al niet goed zit, helpt geen enkel systeem of tactiek om echt succesvol te zijn. Het is een kwestie van mentaliteit.

 

In het voetbal werkt dat ook. Kijk maar naar Guus Hiddink, die beheerst dat kunstje tot in de perfectie. Welke logistiek manager zorgt voor het Guus-effect?

Reageer op dit artikel