artikel

Roel van Driel: ‘Af en toe uit mijn comfortzone treden

carrière & mensen

Roel van Driel: ‘Af en toe uit mijn comfortzone treden
Roel van Driel Philips

Het missiewerk van Roel van Driel werd vorige maand bekroond met de titel Logistiek Manager van het Jaar 2010. Hij zette supply chain bij Philips Healthcare op de kaart. Zijn titel te gelde maken wil hij doen door met studenten zijn verhalen uit de praktijk te delen. Ook bij Philips zelf wacht hem een nieuwe uitdaging.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 15 april 2011.

Hoe kijk je terug op de afgelopen periode?

“De aanloop naar de verkiezing toe was een hele intensieve tijd. Ik heb het ervaren als een leuke, maar vooral ook een andere manier om met het vak bezig zijn. Op het moment dat ik won was dat niet alleen een mooie opsteker voor mijzelf maar ook voor mijn internationale team. Ook in India en Japan is doorgedrongen dat ik heb gewonnen. Dat heeft leuke reacties opgeleverd.

 

Ik ben blij dat ik op het podium mocht verkondigen hoe ik supply chain zie. Vaak gaat het over wielen, als er wordt gesproken over logistiek. Ik zie het als een geheel en heb dat ook zo proberen te vertellen aan het publiek op 3 maart.”

 

Hoe ziet jullie supply chain er uit?

“Planning, inkoop, productie en fysieke distributie, het hoort allemaal bij supply chain. Bij Philips Healthcare was een aantal van die functies lokaal nog verdeeld over verschillende disciplines. Die heb ik samengevoegd tot een professionele wereldwijde gestandaardiseerde supply chain organisatie. Dat was nodig omdat ons bedrijf de afgelopen tien jaar door acquisities enorm is gegroeid. De omzet is 8,6 miljard euro en verdrievoudigd als je het vergelijkt met de omzet van tien jaar geleden. Binnen een land hadden we verschillende processen en tussen de landen zaten enorme verschillen, zowel op de productas als op de regionale as. Na het formuleren van de strategie voor de verschillende functies en het invoeren van de nieuwe organisatie zijn we begonnen met het op orde brengen van de processen voor orderverwerking en forecasting.”

  

Hoe is de organisatie aangepast?

“Wat verstaan we eigenlijk onder supply chain, was het eerste wat we moesten vaststellen. Welke organisatievorm en welke mensen horen daar bij, was de volgende stap. Inkoop hoorde voorheen in verschillende landen niet thuis bij supply chain. Dat was raar, want in alle landen moesten we voor de behandelkamerprojecten lokaal spullen inkopen. Wat ook niet logisch bleek is dat in weer andere landen de projectmanagers onder customer service vallen. Dat moest ook anders. Ik heb er voor gezorgd dat alle disciplines die thuishoren onder supply chain hier ook echt onder zijn komen te vallen. Daarnaast is supply chain in de boardroom van Philips Healthcare terecht gekomen. Vervolgens zijn we gaan sleutelen aan de processen.”

  

In je presentatie zei je dat SAP werd gebruikt als dure faxmachine…

“We wisten niet goed in welk stadium een order zat. De ordertypes moesten worden geharmoniseerd en zijn van meer dan 100 teruggebracht naar drie hoofd ordertypes. Dat stelde ons in staat om een schil om SAP heen te bouwen. Eerder gebruikte we het ERP-systeem inderdaad als dure faxmachine om de orders bij de productie te bestellen. Alle planningen werden gedaan met lokale Excel-toepassingen. Totaal geen transparantie dus, en iedere maand mochten mijn teams verklaren wat er was gebeurd. Vaak was er geen antwoord.”

  

Op welke manier heb je dat toegepast?

“Er is een supply chain dashboard gebouwd waarin de orderstatus nu wordt gevolgd. We kunnen zien wanneer iets is verkocht, wanneer geleverd en geïnstalleerd en wanneer geaccepteerd door de klant. We hebben beter zicht op de ‘order to cash’ stroom. De betrouwbaarheid van de verkoop en de voorraadvoorspelling is hiermee aanzienlijk toegenomen. We zijn meer met de toekomst bezig.”

  

Welke rol heeft IT?

“Wij zijn grootverbruikers als het gaat om IT infrastructuur. Toch wordt er veel over IT geklaagd. Dat komt omdat we het niet genoeg naar ons toe trekken. We moeten als supply chain veel meer ownership tonen en vertellen hoe we het willen hebben. Eigenlijk hebben we als supply chain gewoon een leidende rol bij het definiëren van IT-systemen. Wat dat betreft hebben we bij Philips nog best een lange weg te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat als verantwoordelijkheden worden doorgeschoven naar mensen in de business dat er dan grote successen kunnen worden gerealiseerd aan de hand van een duidelijke visie. Geen grote halen snel thuis, maar stap voor stap migreren.”

  

Hoe coach je je mensen?

“Wereldwijd stuur ik 500 mensen in 19 regio’s aan. Om de neuzen dezelfde kant op te krijgen heb ik veel tijd gespendeerd om mensen bij elkaar te krijgen en draagvlak te creëren. Een paar keer per jaar laat ik iedereen invliegen om zo face to face met de verantwoordelijken van mijn supply chain teams om tafel te zitten. Dat is belangrijk en daar hecht ik enorm aan. Philips heeft me altijd gesteund om die bijeenkomsten door te laten gaan.Ik nodig mijn medewerkers zelfs thuis uit voor een barbecue. We hebben het dan over de strategie en leren veel van elkaar. Het is beter om met elkaar dan over elkaar te praten. Wel moet je de mensen een bepaalde richting meegeven. Mijn regionale supply chain managers weten precies wat ik van ze verwacht, daarbinnen zijn ze redelijk vrij. Natuurlijk zijn er lokale verschillen tussen de prestaties en het niveau van mijn supply chain teams, maar als je iets goed hebt gedaan word je door mij in het zonnetje gezet.”

  

Bestempel je jezelf als people manager?

“Eerst was ik niet zo zeer een coach en eerder wat directief ingesteld. Ik heb er vervolgens veel over gelezen en geleerd hoe je mensen moet faciliteren en in een bepaalde richting kunt sturen. Binnen Philips kreeg ik de ruimte om coach te zijn van een aantal mensen die werken bij andere Philips divisies. Daar heb ik zelf veel van geleerd. Het opvoeden van mijn eigen kinderen is eigenlijk ook een hele goede praktijkcase bij het leren coachen. Als ouder ben je immers ook een coach. Je kunt wel met de vuist op tafel slaan, maar vaak bereik je daar maar weinig mee.

Wat ik vooral belangrijk vind is om samen met een team stappen vooruit te maken. Niet alleen ik, nee, ook zij moeten iedere dag met plezier naar hun werk gaan. Door de energie in een team gebeuren er soms dingen die niemand voor mogelijk had gehouden. Voor mij als manager wordt het dan alleen maar leuker, maar ook makkelijker. Door mensen de juiste middelen en condities te geven komen de goede dingen vanzelf. Philips moet zich meten in een wereldmarkt. Onze generatie is verplicht om het bedrijf goed achter te laten. Zo voel ik dat en dat breng ik ook over op mijn mensen.”

    

Je gaat nu wat anders doen…

“Ja, na vier jaar is het tijd geworden om een andere functie te gaan bekleden. Ik maak een zijstap naar Corporate Investments, een onderdeel van Philips dat bedrijven en activiteiten van Philips verkoopt of uitbesteedt. Naast het leiden van projecten voor de verschillende sectoren word ik verantwoordelijk voor eventuele uitbesteding van supply chain activiteiten zoals warehouses, fysieke distributie en fabrieken.”

   

Nog tijd genoeg voor het ambassadeurschap?

“Ondanks dat ik een drukke baan heb hoop ik nog wel tijd te vinden om mijn titel Logistiek Manager in te vullen door me als ambassadeur actief in te zetten in het

logistieke onderwijs. Ik wil studenten enthousiasmeren over de supply chain praktijk. Al voordat ik mijn titel Logistiek Manager van het Jaar kreeg was ik actief in het meedenken over de toekomst van supply chain in Nederland, bijvoorbeeld in de raad van advies van de jaarlijkse supply chain strategiesummit. Dit wil ik wel uitbreiden, aangezien ik me hard wil maken voor de supply chain als integraal geheel. Er wordt nog te veel gefocust op alleen fysieke distributie.”

   

Waar zie je nog meer kansen?

“Door het opkomen van social media en de vele apps die er zijn komen er communicatietechnieken en IT-oplossingen bij die voor iedereen toegankelijk zijn en impact gaan hebben op de manier hoe wij onze ketens aansturen. Dat is interessant voor Supply Chain Nederland om bij aan te haken. Het kan helpen bij bijvoorbeeld planningsvraagstukken. De techniek zorgt ervoor dat je van iedereen weet waar hij is. Voor fijnmazige distributie wordt het zo veel gemakkelijker om pickup- en delivery-punten variabel te definiëren op basis van de behoefte.”

  

Waarom boeit het vak jou zo?

“Supply chain is een functie waarmee je alle partijen met elkaar verbindt. Een echt vak. Van huis uit ben ik breed georiënteerd, ik ben opgeleid als generalist aan de TU Eindhoven met daarin een behoorlijke portie IT en techniek. Ik kan elke supply chain manager aanbevelen om zichzelf te verbreden, hierdoor krijg je meer begrip voor andere functies en kun je de verbindende rol beter invullen. Een zijstap is misschien niet altijd even logisch, toch is het erg waardevol.”

 

En je eigen carrière?

“Zelf plan ik mijn carrière niet zo. Ik werk nu tien jaar bij Philips en daarvoor tien jaar bij DSM. De helft van mijn werkervaring bij DSM bestaat uit marketing en sales. Om mezelf scherp te houden wil ik liefst wel om de vier à vijf jaar weer wat anders doen. Ik moet af en toe even uit mijn comfortzone treden zodat ik niet op de automatische piloot ga werken. De supply chain loslaten doe ik niet meer.”

 

WERELDWIJDE ROL BRACHT TITEL

"We hebben als internationaal team belangrijke resultaten geboekt en dat na een periode van veel reorganisaties." Roel van Driel pakte op 3 maart de titel Logistiek Manager van het Jaar 2010. Zijn brede en wereldwijde verantwoordelijkheid binnen Philips

Healthcare viel de jury op en deze besloot hem als winnaar te betitelen. Van Driel scoorde het hoogst op de feedback die de jury van de Philips organisatie kreeg. "De uitkomst van de 360 graden analyses had voor mij geen verrassingen. Ik ben iemand die graag als eerste de stap zet en ben heel

resultaatgericht." Om zijn supply chain prestaties goed over de bühne te brengen, bleek voor Van Driel nog best lastig. "De voorbereidende sessies hebben mij erg geholpen. Door het tonen van een filmpje heb ik het publiek een kijkje achter de schermen van het maken van behandelkamers in ziekenhuizen gegeven, die wij inrichten met onze apparatuur. Ik heb laten zien waar ik in vier jaar tijd naar toe heb gewerkt."

 

ROEL VAN DRIEL (46)

Functie: Vice-president Supply Chain GSS IM/EM, Philips Healthcare en binnenkort VP Corporate Investments

Loopbaan: Senior Director Operations Philips Assembleon, VP Business Development Chemunity, Manager Domestic Sales DSM Agro, Logistics & Customer Support DSM Agro

Opleiding: IMD (International Institute for Management Development) – Business Programs, Technische Universiteit Eindhoven Bedrijfskunde, Masters Ontwerpen van SCM systemen TUE

Medewerkers: 500 wereldwijd, met uitzondering van US en Canada

Projecten per jaar: 10.000

Privé: samenwonend met Annelies, zoon Luuk (10) en dochter Sanne (13)

Auto: Porsche 911 van twintig jaar oud

Hobby’s: golfen, squash, wintersport, zeilen. Ik oefen veel met mijn zoon Luuk, zijn leesvaardigheid moet worden bijgespijkerd in verband met zijn dyslexie

 

Eerder verschenen interviews met winnaars van de titel Logistiek Manager van het Jaar zijn te lezen op www.logistiek.nl/lmvhj

 

Reageer op dit artikel