artikel

Erwin Manders, supply chain manager FUJIFILM Europe

carrière & mensen

Erwin Manders, supply chain manager FUJIFILM Europe
Erwin Manders

Voormalig studenten van de hoogste logistieke opleiding EMLog beantwoorden elkaars vragen op logistiek gebied. Dit keer reageert Erwin Manders op een vraag van Nico Kuipers (Spar). Erwin stelt een nieuwe vraag aan Anton de Romijn van Heineken.

Welke invloed hebben cultuurverschillen op het werk van de supply chain manager?
In mijn ervaring binnen een Japanse multinational, waar we nu focussen op Europese integratie is dit een mooie vraag. Dat cultuurverschillen invloed hebben op een functie lijkt mij evident. Een supply chain manager heeft voor mij als een van de core competenties het kunnen omgaan met en sensitief zijn voor culturele verschillen. Een supply chain manager is immers een bruggenbouwer die binnen de keten verschillende organisaties met elkaar laat samenwerken/integreren. Deze samenwerking is niet gebonden door geografische grenzen. Succesvolle samenwerking betekent dan ook begrip hebben en om kunnen gaan met culturele verschillen.

 

Binnen onze organisatie merk je het verschil tussen de Japanse collega’s in benadering van discussies.

Voorbeelden zijn:

  1. Een Japanner kan ‘ja’ zeggen en hier mee bedoelen: ja ik heb je gehoord/ ik neem het mee – een Nederlander vat een ‘ja’ op als we gaan ervoor, het is besloten…
  2. Wij Nederlanders zijn van de snelle beslissingen en willen duidelijkheid, terwijl Japanners de filosofie hebben dat als je vandaag niet hoeft te beslissen je beter kunt wachten tot morgen – je bent dan immers weer 24 uur wijzer!

De belangrijkste invloeden van cultuurverschillen op het werk van een supply chain manager zijn voor mij dan ook: snelheid van besluitvormingsprocessen, benadering van problemen en (niet te onderschatten) goede omgangsvormen.

Het behoeft geen betoog dat dit het werk als supply chain manager niet eenvoudiger maakt maar zeker wel uitdagender.

 

Ik draag het stokje graag over aan Anton de Romijn van Heineken. Mijn vraag aan hem is:
Welke opties heeft een supply chain manager om een duurzame stroom op te zetten naar de USA als juist geproduceerd/afgevuld in Nederland een belangrijk marketing instrument is?

 


Naam
Geboortejaar
Bedrijfsnaam
Functie

Erwin Manders

1975

FUJIFILM Europe B.V.

Supply Chain Manager Graphics Division

 

Persoonlijke EMLog ervaring

Ondanks het feit dat we pas halverwege zijn met de opleiding kan ik al wel zeggen dat de opleiding in ruime mate bijdraagt aan mijn ontwikkeling. Niet alleen wordt de kennis van het vakgebied verruimd en uitgebreid met de laatste trends en meningen. Zeker ook op het vlak van persoonlijke ontwikkeling merk je de verschillen. Als groep stimuleer je elkaar. Door soms felle en diepgaande discussies zowel met medecursisten dan wel met de docenten/hoogleraren worden de randen van zowel theoretische als praktische kennis opgezocht.

 

Een verbeterpunt voor de opleiding is de naamsbekendheid van EMLog. Deze is nog niet zo aansprekend als bijvoorbeeld Apics of NIMA voor marketing. Dit terwijl naar mijn mening de inhoud zeker niet onder doet voor Apics. Hier ligt een mooie taak voor VLM in samenwerking met bijvoorbeeld de studenten, om niet alleen in de geijkte media maar ook in bijvoorbeeld intermediair, vakbladen voor werving en selectie en op directieniveau de opleiding meer naamsbekendheid te geven.

 

Opleiding en werk

– Opleiding: HAS Den Bosch levensmiddelentechnologie, bedrijfskunde aan Universiteit Nyenrode

– Werkervaring: Master Planner Fuji Colour Paper, Manager Planning en Material Control Fuji Colour Paper. Daarnaast ben ik nauw betrokken bij het implementeren van Fuji’s pan-europees ERP systeem (SAP) en de integratie van de Europese activiteiten.

– EManders@hetnet.nl

– EMLog (doel: afsluiten in 2010)

Reageer op dit artikel