artikel

Ferry Boseker, Director Operations Hero Benelux, Breda

carrière & mensen

Ferry Boseker, Director Operations Hero Benelux, Breda
Ferry Boseker, Director Operations Hero Benelux, Breda

De crisis trekt diepe sporen in bedrijvig Nederland. Wat merken logistiek managers er van? Hoe gaan ze hier mee om? Dit keer aan het woord Ferry Boseker, Director Operations Hero Benelux in Breda.


 

 "De combinatie van inkoop en logistiek maken mijn functie uitdagend."

 

Wat merk jij van de crisis?

"Eigenlijk merk ik er niet zo veel van. Met onze producten zitten we in een categorie die niet echt conjunctuurgevoelig is. Naar kindervoeding is bijvoorbeeld altijd vraag en bovendien is het switchgedrag van consumenten binnen deze productcategorie niet groot. Alleen merken we wel dat als gevolg van de crisis de behoefte aan convenient producten zoals Fruit2day afneemt. Overigens is dat alleen merkbaar in de landen Spanje en Duitsland waarvoor wij produceren. In die landen is de  productie iets minder, maar zakelijk gezien gaat het niet slechter dan in 2008.  Dat komt mede door ons brede productenportfolio. Dus wat dat betreft volgen we de retailtrend voor Nederland."

 

Zijn er nog investeringplannen?

"On site hier in Breda willen we de komende tijd investeren om nog beter in te kunnen spelen op de veranderende productieomstandigheden. Wat dat betreft gaan we gewoon door. Het is wel zo dat er scherper gediscussieerd wordt over de financiering van geplande investeringen."

 

Hoe zorg je voor meer efficiency?

"Het onderwerp efficiency heeft topprioriteit bij ons. Streven is vooral om bijvoorbeeld zo min mogelijk materialen te gebruiken in het productieproces. Ook willen we een efficiencyslag maken door onze werkvoorraden verder te reduceren. Ook zitten we te denken aan de invoering van een principe dat lijkt op Green Order, waar Mars op dit moment succesvol mee aan de weg timmert."

 

Wat staat bij jullie continu op de agenda?

"Ons marktaandeel verhogen in de kindervoedingsmiddelentak is een van onze belangrijkste prioriteiten op dit moment. Daarnaast is het streven om onze productiekosten zo flexibel en zo laag mogelijk te houden. We kijken verder naar slimme verbeteringen als bijvoorbeeld het standaardiseren van onze verpakkingen. Dat werkt efficiënter tegen ook weer lagere kosten. Flexibiliteit inbouwen en meer eenheid creëren in de productie staat dus bij mij continu hoog op de agenda"

 

Wat is je persoonlijke uitdaging?

"Voor mijn functie bij Hero wil ik vooral directe feeling blijven houden met de interne operatie. Mijn persoonlijke ambitie ligt verder bij mijn betrokkenheid bij het neerzetten van het Logistieke Topinstituut voor Nederland, vanuit de rol die ik gespeeld heb als lid van de werkgroep Cross Chain Control Center (4C-concept). Ik ben inmiddels ook voorzitter geworden van de Vereniging Vrienden van het Nederlandse Topinstituut voor Supply Chain Management & Campus. Mijn uitdaging is om met deze club mensen het topinstituut in Breda verder vorm te geven."

 

Wat is leuk en minder leuk aan deze baan?

"De diversiteit zorgt ervoor dat mijn functie zo uitdagend is. Het takenpakket van inkoop en logistiek, de verantwoordelijkheid over de dagelijkse operatie tot en met de aanvraag van een milieuvergunning bij de gemeente Breda. Minder leuk is dat je door de enorme operationele druk niet altijd evenveel tijd en ruimte kunt nemen voor je collega’s. Het bezoeken van bijvoorbeeld een vakbeurs of leveranciers schiet er daardoor ook vaak bij in. Als operations manager wil je veel processen onder controle houden en word je dus ook sneller meegezogen in de dagelijkse hectiek van een operatie."

Reageer op dit artikel