artikel

Rob Braat: ‘Als consultant heb je sneller impact’

carrière & mensen

Rob Braat: ‘Als consultant heb je sneller impact’
Rob Braat maakt een carriéreswitch

Veranderingen in de organisatie bij dieselmotorenfabrikant Wärtsilä was voor Rob Braat reden voor herbezinning. Als manager logistics global in Zwolle haalde hij veel voldoening uit projecten zoals de implementatie van SAP en de bouw van een nieuw spare parts magazijn. Bij IG&H Consulting & Interim doet hij niet anders.

Waarom ben je overgestapt van de praktijk naar de consultancy?

"Ik heb bij Océ en bij Wärtsilä eigenlijk altijd al een dubbelrol gehad. Aan de ene kant was ik operationeel leidinggevende, maar aan de andere kant was ik ook altijd bezig met vernieuwende projecten zoals een complexe SAP-implementatie of het realiseren van een nieuw magazijn. Toen er vorig jaar verschillende wijzigingen plaatsvonden bij Wärtsilä, ben ik om mij heen gaan kijken. Wärtsilä wilde de organisatie meer functioneel inrichten, waarbij de operatie zwaarder aangestuurd zou worden vanuit het hoofdkantoor. Dat past minder goed bij mij. Via via kwam ik in contact met IG&H Consulting. Omdat ik het leuk vind om met ambitieuze, vernieuwende en resultaatgerichte projecten bezig te zijn, ben ik met hen in zee gegaan."

 

Wat is het grootste verschil tussen je vorige en je huidige baan?

"Het grootste verschil is dat je als consultant sneller impact hebt. In elk geval voor het soort trajecten dat wij bij IG&H doen. Als je lange tijd in dezelfde organisatie werkt, wordt het steeds lastiger om nog zaken te veranderen. Veranderen neemt dan meer tijd in beslag. Dat merkte ik ook aan mijzelf. Als consultant kom je daarentegen in situaties terecht waarin veranderingen een stuk gemakkelijker en sneller te realiseren zijn."

 

Wat doe je nu precies?

"Ik ben bij IG&H actief in de sector Industry. Ik ben nu bezig met mijn tweede opdracht. Ik fungeer als projectmanager bij een bedrijf in Engeland dat te maken heeft met spare parts, iets wat mij persoonlijk erg aanspreekt. Het project duurt zo’n zes maanden. Ik ben vier dagen per week in Engeland en één dag op kantoor in Woerden. Dat laatste maakt het mogelijk om kennis uit te wisselen met collega’s. Ik kijk over hun schouder mee en zij over die van mij. Een erg waardevol aspect, omdat je dan heel snel tot betere of andere ideeën komt."

 

Wat vind je belangrijk in een baan?

"Zoals gezegd het feit dat ik kan bouwen en met vernieuwing bezig kan zijn. En er moet een klik zijn met de mensen om mij heen. Ik moet het werk gewoon leuk vinden en elke dag met plezier naar mijn werk gaan. En natuurlijk wil ik graag resultaat zien. Al het werk moet uiteindelijk wel iets opleveren."

 

Hoe zie je je eigen toekomst?

"De komende jaren verwacht ik bij IG&H nog heel veel leuke dingen te doen. Als je diep in mijn hart kijkt, zou ik na een aantal jaren consultancy wellicht weer graag terug de operatie in willen. En over een jaar of vijftien zou het zomaar kunnen dat ik met mijn vriendin in Italië woon. Die Mediterrane levensstijl spreekt ons erg aan. Daar wonen is een diepe wens van ons. Wat ik daar ga doen, weet ik nog niet. Misschien wel wijn of olijven verbouwen."

 

Rob Braat (37)


Samenwonend
: twee kinderen


Opleiding
: Econometrie aan Universiteit van Tilburg   


Werkervaring
: Na studie twee jaar als consultant bij Booz Allen Hamilton. Daarna zes jaar bij Océ in diverse functies, waaronder manager Planning & Inventory Control. Van 2003 tot 2008 als logistiek manager bij Wärtsilä.


Vrije tijd
: city trips, wandelen en uitgaan: uit eten, naar de film, etc.

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel