artikel

Robert Velu: ‘Rijk gevulde rugzak toepassen in andere branche

carrière & mensen

Robert Velu: ‘Rijk gevulde rugzak toepassen in andere branche

Waarom verandert een logisticus van baan? Op basis van deze vraag publiceert Logistiek een serie interviews. Dit keer Robert Velu. Hij maakte een opmerkelijke wending in zijn carrière en werkt sinds januari 2008 als directeur bij werving en selectie organisatie Logi-Search in Den Bosch.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 15 augustus 2008.

Waarom de overstap naar werving & selectie?

“Ik heb mijn rugzak rijk gevuld met twintig jaar logistieke ervaring die ik heb opgedaan bij prachtige bedrijven. In een nieuwe rol in een andere branche kan ik dit prima toepassen. Ik ben in het verleden door drie verschillende wervingsorganisaties gevraagd om bij hen te komen werken. Kennelijk straal ik uit dat ik een mensenmens ben en goed pas in deze tak van sport. Ik heb er wel even over gedaan om ook echt de stap te wagen, maar nu ik er in zit, ervaar ik het als een geweldige uitdaging. Ik voeg extra logistieke expertise toe aan de –Logi-Search-organisatie en help bedrijven en personen een stap verder in hun ontwikkeling. Tijdens de gesprekken bij bedrijven kan ik door gerichte –vragen te stellen, ook over operationele logistieke zaken, heel goed helder krijgen wat voor persoon ze zoeken Als ik zelf warm word van een functie, dan klopt het. Natuurlijk mis ik het wel eens dat ik niet zelf meer in de dagelijkse logistieke operatie vertoef, maar in mijn huidige rol kan ik juist weer heel veel operaties bekijken en daarvan veel opsteken.”
 

Keer je ooit terug?

“Daar ben ik nog niet uit. Ik heb nu een mooie –leeftijd om een stap de andere kant uit te maken. Mijn ambitie is om eind van het jaar mezelf in te kopen en partner te worden bij Logi-Search. Als je tien jaar ouder bent, doe je dat niet meer zo snel. Daarbij zit je professionele netwerk vaak tien jaar voor en tien jaar na je eigen leeftijd, dus ik sta middenin in de doelgroep waar wij voor werken. Voor mezelf beginnen en ZZP-er worden zal ik nooit doen. Dat past niet bij mij. Ik moet mensen om me heen hebben. Dat is destijds de reden geweest om het logistieke vak in te stappen, het regelen en organiseren in een dynamische omgeving en met mensen omgaan.”
 

Wat vind je belangrijk in een baan?

“Bij een van mijn vorige werkgevers, Johnson & Johnson, was een van de doelen om mensen klaar te stomen voor functies in het buitenland. Een sterk verkoopgedreven Amerikaans bedrijf waar het goed omgaan met medewerkers hoog in het vaandel staat. Het coachen van mensen heb ik altijd een erg leuk aspect gevonden in een baan. Mensen verder helpen geeft mij voldoening. Ook in mijn huidige functie merk ik dat de persoon het allerbelangrijkste is. Hoe mooi je opleiding en werkervaring ook zijn, het gaat om je persoonlijkheid en de klik die je met elkaar hebt. Hoe meer er binnen bedrijven is geautomatiseerd, hoe meer er behoefte is aan persoonlijk contact. ‘High tech, high touch’. De techniek geloven ze vaak wel, het gaat om de persoon.”
 

Wat heb je meegenomen uit je werkverleden?

“Ik ben mijn carrière begonnen als trainee bij Ahold. Bij de Albert Heijn-organisatie ben ik bewust in de winkel begonnen, dat wilde ik graag. Ik vond het belangrijk om juist daar te beginnen. Ik vind het een gemiste kans dat pas afgestudeerden tegenwoordig direct als consultant aan de slag willen. Werken voor een adviesorganisatie is naar mijn mening een veel te beschermende politieke omgeving. Het is beter om je loopbaan te beginnen in de operatie. Laarzen aan, en een ander deel van je hersens gebruiken. Dan pas begrijp je hoe het echt werkt.”
   

Wat is jouw credo?

“Het kost geen moeite om gewoon vriendelijk te zijn tegenover andere mensen. Wederzijds respect krijg je als je weet waar anderen tegen aan lopen en wat hun ambities zijn. Je moet weten wat mensen beweegt. Naast hard werken moet je ook hard met elkaar kunnen lachen. Dan bouw je een band op die blijft.

 

 

Robert Velu (46):

Getrouwd: 3 kinderen 
   

Opleiding: HTS bedrijfskunde, MIG/EMLog
 

Werkervaring: diverse functies bij Ahold, van winkel- tot dc-manager en projectleider, planning- en projectleidersfunctie bij Sara Lee, material manager bij Unilever Bestfoods, supply chain manager Benelux bij Johnson & Johnson Medical, senior manager supply chain bij V&D 
 

Hobby’s: coach hockeyteam en zeilen  

 

Reageer op dit artikel