artikel

Thomas Tillemans: ‘Logistieke ontwikkeling Spanje onvergelijkbaar

carrière & mensen

Thomas Tillemans: ‘Logistieke ontwikkeling Spanje onvergelijkbaar
Thomas Tillemans

Voor de meesten is een carrièrestap in Nederland al een grote verandering. Maar wat betekent het als je een stap maakt naar een baan in het buitenland? Wat brengt een andere cultuur aan leuke en minder mooie kanten met zich mee? Thomas Tillemans maakt het voor de tweede keer in zijn loopbaan mee.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 18 januari 2008.

 

Waarom maakte je destijds de overstap naar SCA?

“Ik werkte voor het Amerikaanse bedrijf Johnson waarbij ik iedere vier weken één week in het buitenland zat. Om en om in China of Amerika. Er waren wel doorgroeimogelijkheden, maar dan zou ik naar China moeten verhuizen. Dat was een stap te ver, vooral voor mijn vrouw. Ik besloot buiten het bedrijf te gaan solliciteren. Toen de vacature bij SCA in Mannheim voorbij kwam, ben ik uiteindelijk daar aan de slag gegaan. Toch in het buitenland, maar niet al te ver van Nederland en in een uitdagende Europese staffunctie bij een marktleider die de retailmarkt bedient.”
 

Is werken in het buitenland voor jou een must?

“Internationale contacten zijn voor mij belangrijk. Het geeft een extra dimensie in een baan. Daarbij vind ik de retailmarkt vanuit logistiek oogpunt veel uitdagender dan bijvoorbeeld de machinebouw, waarbinnen ik eerder werkzaam was. In mijn huidige baan als distribution manager in Spanje kom ik binnen de eigen organisatie geen expats tegen; toch denk ik dat het belangrijk is dat er ook buitenlanders aan het roer staan. Zeker als het gaat om veranderingsprocessen.”
 

Wat valt momenteel onder jouw –verantwoordelijkheid?

“In totaal 90.000 vierkante meter magazijn in onder meer Puigpelat, Gran Canaria en Tenerife. Dc’s van waaruit de tissue en personal care producten, zoals incontinentieproducten, damesverband en luiers, worden gedistribueerd naar het retail en ‘away from home‘ kanaal. Toen ik eind 2005 begon stond het bedrijfsonderdeel van SCA in Iberië aan het begin van een grote reorganisatie. De eerste actie die ik moest ondernemen was het sluiten van het dc in Portugal, ten gevolge van de sluiting van de fabriek daar. Daarnaast hebben we in juni 2006 SAP-R3 geïmplementeerd, gevolgd in november 2006 door een acquisitie van een papierproducent op de Canarische eilanden. Verder heb ik in 2007 de interne transportorganisatie gereorganiseerd en kreeg ik de verantwoordelijkheid voor onze supply service erbij. Deze afdeling is verantwoordelijk voor het replenishment vanuit de andere SCA fabrieken in Europa en externe leveranciers, als ook de organisatie van de repacking activiteiten voor promoties. In oktober 2007 volgde de overname van de Europese tissue tak van Procter & Gamble en zijn we gestart met de integratie van deze activiteiten.”
 

Is er na de twee jaar van veranderingen nog genoeg uitdaging?

“Meer dan genoeg. Ik heb enorm veel geleerd, maar leer nog steeds. Spanjaarden zijn anders georganiseerd, denken en reageren anders. Daarbij is de logistieke ontwikkeling niet vergelijkbaar met Noord-Europese landen. Op lokaal niveau wordt voor elke euro geknokt. Daar heb ik mee moeten leren omgaan. Momenteel evalueren we de huidige distributie- en opslagmogelijkheden in Zuid-Europa en onderzoeken potentiële verbeteringen. Sinds enige maanden leveren we enkele retailklanten in Zuid-Frankrijk vanuit Spanje. We zitten dichter bij de klant en kunnen een beter service level garanderen. In die zin gaan we steeds meer in logistieke verzorgingsgebieden denken en minder in land- en regiogrenzen. Dat biedt mij heel veel uitdaging. Verder kan ik me de komende maanden nog vastbijten in de verdere logistieke integratie van de tissue business van Procter & Gamble. Zij waren voor ons ‘best in class’ op logistiek gebied binnen onze markt, maar we hebben de afgelopen jaren een grote inhaalslag gemaakt. We bekijken wat we nog van ze kunnen oppikken.”
 

Hoe ervaar je Spanje om te wonen?

“Het wonen hier bevalt me goed. Een nadeel is dat er weinig Engels wordt gesproken. De taal leren is dus belangrijk voor mij en mijn familie. Daarbij zijn de mensen anders. Elk land heeft leuke aspecten, die moet je er eruit pikken, waardoor je jezelf verrijkt. Het klimaat is heerlijk en ik geniet in mijn vrije tijd enorm van het buitenleven, heb een mooi huis met een grote tuin en een zwembad.”
 

Wanneer wordt het tijd voor een vervolgstap?

“Het kan zijn dat ik in totaal zo’n vijf jaar in Spanje blijf. Zolang mijn werk niet routinematig wordt en we logistieke verberingen kunnen doorvoeren, heb ik het goed naar mijn zin. Ik heb nu eenmaal werkdruk nodig. In de toekomst kan ik nog doorgroeien naar een Europese staf- of lijnfunctie, of logistiek directeur worden in een Zuid-Europees land. Mocht ik echter onverwachts toch eerder terug naar Nederland gaan, dan zal dat niet voor SCA zijn. Een directiepositie bij een producent van ‘fast moving consumer goods’ of een commerciële functie bij een logistiek dienstverlener behoren dan ook tot de mogelijkheden.”

 

 

Thomas Tillemans (39):

getrouwd, 2 kinderen met de derde op komst.
 

Opleiding: HEAO Bedrijfseconomie afstudeerrichting Logistiek, Post-HBO Fysieke Distributie en MTL aan Tias Business School.
 

Werkervaring: Koninklijke luchtmacht, handelsonderneming/-productiebedrijf, sinds 2002 gestart bij SCA Hygiene Products
 

Hobby’s: gezin, koken, tuinieren, reizen, mountainbiken en zwemmen  

 

 

Reageer op dit artikel