nieuws

‘Dienstverlening van de douane laat te wensen over’

Supply chain 2695

Logistiek dienstverleners en verladers bedrijven zijn steeds minder te spreken over de dienstverlening van de douane. Uit een declarantenonderzoek onder 400 bedrijven door evofenedex blijkt dat de waardering voor de douane de afgelopen jaren tanende is.

‘Dienstverlening van de douane laat te wensen over’

De verladersorganisatie pleit vandaag voor een verbetering van de dienstverlening van de douane op korte termijn, ook met het oog op de aanstaande brexit.

Verstoringen logistiek proces

De problemen bij de douane zorgen volgens evofenedex op grote schaal voor verstoringen van het logistieke proces. Dit leidt tot extra vrachtkosten, uitstel van verzendingen en het niet kunnen nakomen van planningen en klantafspraken. De deelnemers aan het onderzoek (download pdf) zeggen ook dat het IT-systeem van de douane regelmatig hapert, terwijl er geen alternatief systeem voorhanden is.

Kennisniveau douane kan beter

Evofenedex bestempelt de douaneafhandelingen in Nederland, ondanks de klachten, evengoed als één van de efficiëntste ter wereld. Maar qua bereikbaarheid, snelheid van reageren en het kennisniveau valt er een wereld te winnen, zo klinkt het.

Toppositie douane waarborgen

Mede op initiatief van de verladersorganisatie werken douane en bedrijfsleven momenteel aan een verbeterplan. Dit plan moet de wereldwijde toppositie van de Nederlandse douane nog meer waarborgen en versterken.

KPMG: brexit zorgt voor 6,5 miljoen extra aangiften

Begin dit jaar uitte ook TLN-voorzitter Arthur van Dijk zijn zorgen over de kwaliteit van de douane vooral ook met het oog op de naderende brexit. KPMG berekende vorig jaar juli op basis van cijfers van de douane dat als gevolg van de brexit er jaarlijks 6,5 miljoen extra aangiften moeten worden verwerkt. KPMG waarschuwde toen dat er direct een begin moet worden gemaakt met de werving en scholing van extra douaniers voor de brexit-deadline van eind maart 2019.

Reageer op dit artikel