nieuws

Bitcoin als model voor ketentransparantie

Supply chain

Meer transparantie in de keten tegen zeer lage kosten. Dat belooft TradeCloud met een nieuw model afgekeken van het bitcoin model. Handig voor het bijhouden van voorraadniveaus en financiële stromen.

Bitcoin als model voor ketentransparantie

Stel dat een bitcoin een fysiek product is en het bitcoinadres de locatie, zoals een magazijn, een winkel of een vrachtwagen. De blockchain kan dan gebruikt worden om alle fysieke bewegingen plus voorraadniveaus vast te leggen tussen al deze verschillende stappen in de supply chain. Blockchain is de technologie achter bitcoin, die het best omschreven kan worden als een gedeelde grootboekrekening.

De blockchain voor supply chains maakt het mogelijk dat twee partijen, die elkaar niet of nauwelijks kennen, zonder tussenkomst van een derde partij, een betrouwbare transactie aangaan; anoniem en zonder hoge kosten. De blockchain heeft in het bitcoinjargon de rol van ‘shared single source of truth’, oftewel het gedeelde vertrouwen in een transactiesysteem waar beide partners gebruik van maken. Elke transactie wordt uitgevoerd en gecontroleerd door een netwerk van nodes (netwerk van computers).

Alle bewegingen volgen

“Deze technologie heeft het in zich om de financiële wereld te overstijgen en ook voor supply chains een hele nieuwe generatie aan mogelijkheden te creëren” zegt Tonnis de Boer van TradeCloud. Het B2B platform voor productie- en groothandelsbedrijven kan zich verder ontwikkelen door de blockchain technologie toe te passen om daarmee tegen zeer lage kosten meer transparantie en efficiency in supply chains te realiseren.

De Boer is enthousiast over de kansen, die hij ziet. “Een bitcoin kan behalve een locatie ook een pallet of container zijn, zodat een logistiek dienstverlener  de blockchain kan gebruiken om te zien waar zijn spullen zijn en hoe ze bewegen tussen de verschillende knooppunten in een supply chain. Verder heeft de Bitcoin zelf heeft ook grote mogelijkheden om betalingen en afgeleide diensten zoals supply chain finance veel sneller en goedkoper te maken, zonder de tussenkomst van banken.”

Aanpassen van ERP nodig

Concrete toepassingen ziet De Boer op drie elementen:

  • Bijhouden van voorraadniveau’s in de keten en bij leveranciers, om daarmee productieprocessen voorspelbaarder en flexibeler te maken
  • Supply chain finance: het bijhouden van financiële stromen en micro-payments om het onderling verrekenen van betalingen in de supply chain eenvoudiger te maken
  • Productinformatie inclusief track-and-trace informatie. De unieke kenmerken van een product worden opgeslagen in de blockchain waardoor altijd en overal is na te gaan wat de herkomst was

Er zijn ook voorwaarden om de technologie te kunnen gebruiken. “De ERP systemen van vandaag gaan uit van één medium om transacties uit te wisselen. Dat betekent dat ze niet in staat zijn om het platformmodel te ondersteunen en dat wordt problematisch. Supply chain managers moeten hun organisatie voorbereiden op significante disruptie. De economische modellen veranderen, terwijl je er naar kijkt”, aldus De Boer.

Reageer op dit artikel