blog

Zorgen over doelstellingen zorg

Supply chain 946

Proces denken, data-analyse, uitbesteding. Het zijn tegenwoordig standaard begrippen in de zorg. Zelfs het woord efficiency is niet meer taboe. Zorgexpert Jan Scheffer gaat de komende weken dieper in op de (logistieke) uitdagingen in de zorg. In de eerste blog: de zorgsector in het algemeen.

Zorgen over doelstellingen zorg

Hoe krijg ik mijn collega’s en management mee. Dat zijn de vragen die in de industrie nog dagelijks te horen zijn als het gaat om proces denken .In de gezondheidszorg zijn Zorgpaden, Lean in de zorg en Value Based Healthcare inmiddels de belangrijkste logistieke thema’s. Kortom iedereen wil graag, maar zo makkelijk gaat dat natuurlijk niet.

Verschillende doelstellingen

De overheid heeft de sturing van de zorg voornamelijk bij de verzekeraar neergelegd en die kan eigenlijk alleen sturen op kwantitatieve normen. Die zij natuurlijk het stempel “kwaliteit” mee geven. Afspraken worden gemaakt tussen inkoopprofessionals bij de zorginstelling en verkoopprofessionals bij de verzekeraar. We weten in de industrie maar al te goed waar dat toe zal leiden. Versnippering en focus op verschillende doelstellingen. Dat is nu exact waarom al dat enthousiasme vaak in de kiem wordt gesmoord.

Lees ook
Slimme zorglogistiek verhoogt efficiency Alrijne Zorggroep

 

20% van de zorgkosten kan bespaard worden met logistieke technieken. Dit heeft 15 jaar geleden een commissie onder leiding van Peter Bakker van de toenmalige TNT Postgroep, becijferd. Er is heel veel gedaan, maar nog altijd ligt dit cijfer rond die 15% of wel zo’n 10-15 miljard. Hoe kan dit nu, vraagt u zich af.

Besparing zorgkosten

De groei van de zorg is structureel. Achterstallig efficiencyvoordeel levert eenmalig een jaarlijkse besparing op, maar vanaf dat moment gewoon weer groei. Fijn dat iedereen zo gezond bezig is, maar of je nu op je 80e of je 90e overlijdt, er is in de levenseindefase altijd zorgaandacht nodig. In die 10 jaar extra breek je nog eens je been of heb je griep. Kortom de focus van beleidsmakers is gericht op die structurele groei van de zorgkosten. De focus van de professional is gericht op de verspilling die zij/hij om zich heen ziet. Wederom dus verschillende doelstellingen.

 

Lees ook
Ziekenhuis Enschede verhoogt service en verlaagt voorraad door nieuwe logistieke aanpak

 

Ketensamenwerking

Omdat die zorgmarkt structureel groeit is er in de nabije toekomst veel personeel nodig, dat helaas niet beschikbaar is. Geld er in pompen is zinloos als je de sector niet eerst aantrekkelijk maakt. Gebruik dat besparingspotentieel om de huidige zorgmedewerker te ontlasten waardoor die kwalitatief betere zorg kan verlenen.  Er is veel enthousiasme om de zorgprocessen te verbeteren en in ketens samen te werken, maar alle verschillende doelstellingen in de zorgsector zijn een grotere bedreiging voor de betaalbaarheid van de zorg, dan een langer leven.

Volgende keer gaat het over goederenlogistiek in de zorg. Ervaringen? Mail ze naar: jan@janscheffer.com

 

 

Reageer op dit artikel