nieuws

Hongaarse chauffeurs van Van den Bosch Transporten naar Hoge Raad

Sociale innovatie 1526

Tien Hongaarse chauffeurs stappen met vakbond FNV naar de Hoge Raad. De chauffeurs in dienst van Van den Bosch Transporten vinden dat ze recht hebben op een Nederlands cao-loon op het moment dat ze ritten uitvoeren voor een Nederlands bedrijf. De chauffeurs maken de gang naar de Raad omdat ze het niets een eens zijn met de uitspraak van het gerechtshof Den Bosch begin mei, waarin werd gesteld dat de Nederlandse arbeidsvoorwaarden niet gelden voor buitenlandse chauffeurs.

Hongaarse chauffeurs van Van den Bosch Transporten naar Hoge Raad

Het gerechtshof vernietigde daarmee een uitspraak van de kantonrechter uit januari 2015. Die vond wel dat de chauffeurs volgens Nederlandse maatstaven betaald moesten worden. Volgens de rechters van het gerechtshof zijn de chauffeurs in dienst van Van den Bosch Hongarije. Daardoor dragen ze premies en belastingen af in Hongarije. Volgens FNV rijden de chauffeurs echter vrijwel al hun ritten in en vanuit Nederland. De rechter in Den Bosch zet met zijn uitspraak de sluis open naar verdere loondumping, meent de vakbond.

Werkgelegenheid komt onder druk

In de ogen van de FNV is deze uitspraak bovendien in strijd met eerdere uitspraken van het Europese Hof en Europese wetgeving. Als deze uitspraak in stand blijft komt, zo verklaart de bond in een persbericht donderdag, ‘gezonde werkgelegenheid verder onder druk te staan. Ook verliezen nette werkgevers verder marktaandeel aan ondernemingen met businessmodellen zoals Van den Bosch Transporten die hanteert’.

Uitspraak Raad over een jaar

Vakbondsbestuurder Edwin Atema van FNV verwacht dat het nog een een hele tijd gaat duren voordat er een uitspraak komt van de Hoge Raad. “De zaak loopt nu al jaren, maar deze uitspraak kan gewoon niet blijven staan. De chauffeurs hebben vrijwel uitsluitend ritten binnen, vanuit en naar Nederland gedaan en werkten niet in Hongarije. Het Hof heeft dan ook geen recht gesproken en het is aan de Hoge Raad om het Hof terug te fluiten.” Naar verwachting doet de Hoge Raad over ongeveer een jaar uitspraak in deze (langlopende) kwestie, waarover enerzijds de Hongaarse chauffeurs en FNV en anderzijds Van den Bosch Transporten al sinds 2013 met elkaar in conflict zijn.

Reageer op dit artikel