nieuws

Rekentool moet transport rendabeler maken

Distributie 1616

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) lanceert een rekentool voor wegvervoerders. Hiermee kunnen transporteurs en logistieke dienstverleners ‘eenvoudig’ de rendabiliteit van een transportopdracht narekenen.

Rekentool moet transport rendabeler maken

De rekentool is de uitkomst van het project Nacalculatie Transport, of kortweg ‘Nacatrans’, dat VIL vorig jaar zomer startte  samen met zeven wegvervoerders en twee software bedrijven.

De excel rekentool is niet doorontwikkeld om als “plug and play” applicatie ter beschikking te worden gesteld. Het kan door VIL als hulpmiddel worden ingezet bij concrete analyse trajecten bij bedrijven, stelt projectleider Peter Lagey.

Goederenvervoer

Het rekenmodel zal de reële kosten van een opdracht afzetten tegen de opbrengst ervan. Die informatie ondersteunt bedrijven, die binnenlands goederenvervoer over de weg in groepage aanbieden, om de juiste prijsstrategie en randvoorwaarden te bepalen en desgevallend bijsturen.

 

5 gouden tips om klantimplementatie bij logistiek
dienstverleners te verbeteren

 

Het project Nacatrans komt tegemoet aan een dringende nood die leeft bij de kleine en middelgrote transportbedrijven om zicht te krijgen op gemaakte kosten, meent VIL.

Rekentool in notendop

In tegenstelling tot grotere transporteurs beschikken zij minder over de knowhow en middelen om ex post calculatiefunctionaliteiten in de bouwen in hun IT-systemen. VIL ontwikkelde daarom een laagdrempelige rekentool, die eenvoudig te implementeren, gebruiksvriendelijk en makkelijk te interpreteren is. Een goed inzicht in opbrengsten, kosten en waar die ontstaan, helpt bedrijven om de juiste keuzes te maken met betrekking tot werk, na te streven klanten en prijszetting, aldus het instituut.

9 bedrijven namen deel aan het project: Andiprim, Avantida, Colfridis, Globis, Group GTS, Hertsens Transport, Magellan Logistics, TDL en Trafuco.

Reageer op dit artikel