nieuws

KPMG: ‘Brexit levert ‘schrikbarend’ veel douanewerk op

Distributie 2547

Verladers en logistiek dienstverleners gaan veel merken van de extra douaneformaliteiten die de brexit met zich meebrengt, verwacht KPMG Meijburg. Het consultantsbureau berekende dat nu al bijna een derde van de douanetransacties van de Europese Unie in Nederland wordt uitgevoerd. Als import uit en export naar Groot-Brittannië toeneemt, zal dat fors toenemen.

KPMG: ‘Brexit levert ‘schrikbarend’ veel douanewerk op

Volgens cijfers van de douane moeten er jaarlijks 6,5 miljoen extra aangiften worden verwerkt. “Het kan ook niet anders dan dat de brexit tot een forse toename van handhavingsambtenaren gaat leiden.” KPMG Meijburg stelt dat er met het oog op de brexit-deadline van eind maart 2019 direct een begin moet worden gemaakt met de werving en scholing van extra douaniers.

 

Verladers vrezen douane rompslomp na brexit

 

Veel bedrijven niet bekend met douane

Voor bedrijven in de logistieke sector zelf betekenen de extra douaneformaliteiten ook veel werk. Veel ondernemingen hebben zelfs nog geen ervaring met import vanuit of export naar een land buiten de EU. Volgens KPMG gaat het om meer dan 35.000 bedrijven en is ruim 30 procent van de handel met het Verenigd Koninkrijk gedaan door bedrijven die nog niet bekend zijn bij de douane.

KPMG: bedrijven moeten voorbereidingen treffen

KPMG waarschuwt verder dat bedrijven rekening moeten houden met meer tijd voor douanehandelingen. Bedrijven moeten dan ook nu al voorbereidingen treffen en kijken of ze hun douaneafhandeling anders moeten organiseren, zo adviseren de specialisten.

 

Lees ook de blog
Brexit: verschillende douanescenario’s
en gevolgen

 

Brexit grote gevolgen voor logistieke delta NL

Leon Kanters, Hoofd van de Trade & Customs Group van KPMG Meijburg, zegt in een toelichting dat de brexit voor Nederland als logistieke delta van de Unie ingrijpende gevolgen heeft. “In Nederland wordt nu al bijna een derde van het totaal aantal douanetransacties van de Unie afgehandeld en dit zal naar verwachting fors toenemen wanneer alle communautaire leveringen van en naar het Verenigd Koninkrijk ook als uitvoer respectievelijk invoer moet worden aangemerkt.”

Veel zorg bij Nederlandse verladers

In juni liet verladersorganisatie Evofenedex – na een rondgang onder haar leden – al weten dat Nederlandse ondernemers die zakendoen in Groot-Brittannië zich grote zorgen maken over nieuwe douaneregels- en procedures als gevolg van de brexit.

VK derde handelspartner Nederland

Nederlandse bedrijven voeren jaarlijks voor 38 miljard euro aan goederen uit naar het Verenigd Koninkrijk. Daar staat een importwaarde van 21 miljard euro tegenover. Het land is daarmee de derde handelspartner van ons land en volgens Evofenedex goed voor 300.000 banen. Daarom is het hard nodig dat er goede afspraken komen om een eenvoudige handel tussen beide landen te waarborgen, aldus de brancheorganisatie.

 

Reageer op dit artikel