nieuws

Overslag haven Rotterdam groeit fors

Distributie 1587

 De overslag in de Rotterdamse haven is de eerste vier maanden van dit jaar met 10 procent gegroeid. De groei zit met name in containeroverslag.

Overslag haven Rotterdam groeit fors

Dat heeft het Havenbedrijf vrijdag bekendgemaakt bij het binnenlopen van de MOL Triumph. Dit gloednieuwe vrachtschip kan meer dan 20.000 containers vervoeren en is het grootste containerschip ooit dat Europa aandoet.

Groei containeroverslag

De toename van de containeroverslag komt voor een belangrijk deel op het conto van de Tweede Maasvlakte die volgens het Havenbedrijf op stoom is gekomen. Rotterdam is de enige haven in Europa waar dergelijke containerreuzen zonder beperkingen kunnen aanmeren. Ook hebben grote rederijen vrijwel allemaal Rotterdam in hun nieuwe vaarschema’s opgenomen.

 

Groei verwacht

Voor heel 2017 rekent het Havenbedrijf volgens de huidige, zeer conservatieve, schatting op een groei van minstens 3 procent, tegen 1 procent vorig jaar. Het Havenbedrijf verwacht dat het marktaandeel van Rotterdam in 2017 ook fors stijgt.

 

Haven Rotterdam kent sterk 1e kwartaal

 

Problemen 2e Maasvlakte

De nieuwe volautomatische containerterminals op de Tweede Maasvlakte kampten tot begin 2016 langdurig met kinderziektes waardoor veel lading naar havens als Antwerpen en Hamburg werd geschoven. Eind 2016 zag het Havenbedrijf Rotterdam deze ladingpakketten weer terugkomen nadat de problemen verholpen waren.

Schaalvergroting containers

In de containervaart is er sprake van schaalvergroting. Tien jaar geleden kon het grootste containerschip 10.000 containers vervoeren, nu ligt dat op 20.000 en er zijn nog grotere schepen in de maak. De haven van Rotterdam is nu berekend op deze megaschepen.

Reageer op dit artikel