nieuws

‘Waardecreatie past meer dan ooit bij logistiek’

carrière & mensen

Er is te veel strijd in de keten. Maar in de supply chain zou het veel meer moeten gaan over voordelen voor alle partijen. Elkaar iets gunnen en zo samen waarde creëren.

‘Waardecreatie past meer dan ooit bij logistiek’

Prof. Jack van der Veen (Nyenrode) is voorzitter van de VLM (Vereniging Logistiek Management). Vorige week sprak hij tijdens het jaarcongres de leden indringend toe. “De trend is onomkeerbaar. We zijn vergeten waar het in essentie om draait. De primaire functies – daar hoort logistiek bij – krijgen het weer voor het zeggen in plaats de ondersteunende functies. Dat vereist wel strategisch denkniveau en analytisch vermogen van de logistiek en supply chain professional.”

Hoe doe je dat?

Zowel de Logistiek Manager van het Jaar als de Supply Chain Professional van het Jaar waren aanwezig om hun visie te delen. Edwin Wenink (FloraHolland) en Edgar Beers (Vanderlande) vonden het lastig om de scheidslijn tussen logistiek en supply chain management exact aan te geven. Dat verschilt ook per organisatie. Maar wat niet verschilt is de visie om met elkaar waarde te creëren voor de eindgebruiker. “Hoe doen jullie dat?”, vroeg Van der Veen.

Met elkaar iets opbouwen

Beers gaf het voorbeeld van een productielocatie in China. Daar werden goedkopere matten gemaakt voor bagageafhandelingsystemen op luchthavens. Helaas leidde dat tot kwaliteitsproblemen in Canada bij 4 graden onder nul. Door een team van Chinese en Nederlandse collega’s er op te zetten ontstond over en weer begrip en weet Vanderlande inmiddels tien keer zoveel te produceren als vijf jaar geleden.
Beers: “Ik win de prijs, maar we doen dit met z’n allen. Juist door als team te opereren worden we winnaar al is het maar met een neuslengte voorsprong. Een deel van de winst is ook wat we met elkaar aan het opbouwen zijn onderling.”

Maatschappelijk belang telt ook

Voor Wenink is samenwerking in de keten meer dan alleen een optimalisatievraagstuk. Met diverse projecten vanuit FloraHolland heeft hij maximaal ingezet op profijt voor iedereen in de sierteeltsector. Maar voor Wenink telt ook het maatschappelijk belang. “Als je zoals wij wekelijks vele vrachtwagens de weg op laat gaan, dan moet je ook de verantwoordelijkheid willen voelen om samen met anderen te werken aan retourvracht. Dat kunnen wij niet alleen. Het mooie is dat andere partijen (multinationals) dat ook willen. Het is niet heel moeilijk om een dialoog op te starten hier over. Daarmee ligt nog niet direct een proven concept op tafel, maar het begin is er al wel en dat vind ik bemoedigend.”

Veel meer multidisciplinair werken

Grenzen vervagen in dit vakgebied, zo klonk de eensluidende conclusie. Niet alleen tussen logistiek en supply chain management, maar ook met andere disciplines. “Geen vakgebied is zo multidisciplinair geworden als de supply chain”, zei Logistiek Manager van het Jaar Wenink. “Ik ben dagelijks bezig met klanten, met douane, met finance en noem maar op.”
Beers heeft dezelfde ervaring. “Het gaat om snel kunnen schakelen en vertrouwen winnen van diverse partijen om dat mogelijk te maken. Ten opzichte van vijf jaar geleden werken we nu op veel fronten tegelijk aan het vergroten van de klantwaarde. Waren we destijds vooral aan de achterkant van het bedrijf goed in analyseren en het verbeteren van de operatie, nu heeft dit vakgebied een vlucht naar voren gemaakt om aan te schuiven bij finance, bij sales en marketing.”

Reageer op dit artikel