Quooker groeit explosief en bouwt nieuw dc in Rotterdam

Quooker groeit explosief en bouwt nieuw dc in Rotterdam

Quooker is in rap tempo uitgegroeid tot een wereldwijd begrip. De groei en de groeiambities waren voor het Nederlands familiebedrijf aanleiding om eind 2020 een nieuw distributiecentrum in Rotterdam te betrekken.

Quooker is een Nederlands familiebedrijf, gebouwd op enthousiasme en ondernemerschap. De trots op Henri Peteri, vader van de huidige directeuren Walter en Niels Peteri en uitvinder van de kokendwaterkraan, is nog elke dag voelbaar. Medewerkers werken er graag en voelen zich ook echt familie. Ze zijn vaak al langere tijd in dienst en trots op het enorme succes.

Steeds meer mensen omarmen de Quooker als onmisbare tool in de moderne keuken. En de afzetcijfers van het bedrijf groeien dan ook explosief.

(lees verder onder de foto)

Enorme groei

Op dit moment produceert het bedrijf jaarlijks ruim 110.000 Quookers. Het bedrijf telt meer dan 2.000 dealers en heeft inmiddels vestigingen in negen landen. “Onze omzet verdubbelt elke drie jaar”, voegt facility manager Gert-Jan van der Lugt toe.

Als gevolg van die enorme groei werd het magazijn in Ridderkerk te klein. Gert-Jan: “We waren echt uit ons jasje gegroeid en genoodzaakt om externe opslagruimte bij te huren. Er werd soms echt kunst- en vliegwerk gevraagd om de sterk groeiende vraag bij te benen. Kortom: onze logistieke situatie paste niet langer bij onze groei én bij onze groeiambities.”

Proactief meedenken

Op slechts een steenworp afstand van de productielocatie in Ridderkerk vond Quooker een nieuw onderkomen, waar vanaf oktober afgelopen jaar hard is gewerkt aan de inrichting en de verhuizing.

Onze logistieke situatie paste niet meer bij de groeiambities”

“Daarbij hebben we vakkundige hulp gehad van onze huisleverancier Jungheinrich”, vertelt dc-manager Edward Hagemeijer. “Zij hebben de stellingen geleverd en opgebouwd. Ook hebben ze de huurtrucks geleverd waarmee we de eerste maanden konden overbruggen.” “Jungheinrich is in de loop der jaren deel geworden van de groeiende Quooker-familie. Ze denken proactief mee in het ontwerp, in onze processen en in mogelijke verbeteringen en optimalisaties”, vult Gert-Jan aan.

Lithium-ion-technologie

Een van die verbeteringen in het nieuwe dc betreft de overstap naar onderhoudsvrije lithium-ion-technologie. Alle nieuwe trucks bij Quooker zijn voorzien van een lithium-ion-accu. Ook de nieuwe reachtrucks. “Dankzij de lithium-ion technologie kunnen we de trucks probleemloos op elk gewenst moment laden, zonder dat dit de levensduur van de accu beïnvloedt. Even een kwartiertje of een half uurtje aan de lader tijdens de pauze is voldoende om de trucks continu inzetbaar het houden”, zegt Edward. Om het laden nóg makkelijker te maken, zijn de reachtrucks bovendien voorzien van een geïntegreerde lader.

We verwachten dat we binnen vijf jaar ook hier uit ons jasje groeien”

Overzicht en orde

In het nieuwe onderkomen is extra aandacht besteed aan overzicht, een ordelijk verloop van de processen en een zo veilig mogelijke werkomgeving. Op kritieke punten in het magazijn is aanrijdbeveiliging geplaatst om schades te voorkomen. Het pand is voorzien van duidelijke belijning en voetgangers en trucks zijn zoveel mogelijk gescheiden.

“Onder de spin, waar de orders worden samengesteld en verpakt, mogen bijvoorbeeld geen meerijdtrucks rijden. Ook is de rijsnelheid van de trucks gereduceerd. Productiviteit wordt immers niet bepaald door hoe hard je rijdt. Het gaat erom dat je je werk liefst in één keer goed doet”, legt Edward uit.

Toegang tot de verschillende trucks is alleen mogelijk voor geautoriseerde medewerkers.

‘Achteroverleunen geen optie’

Het nieuwe pand wordt de komende vijf jaar gehuurd en telt momenteel 12.000 palletlocaties. “Er is nog ruimte om binnen de bestaande muren uit te breiden, maar we verwachten zelf dat we binnen die vijf jaar ook hier uit ons jasje zullen groeien”, aldus Gert-Jan.

“Achteroverleunen zit niet in onze aard en is voor Quooker geen optie. Ook niet als het gaat om de logistiek. Om verdere groei te faciliteren zullen we ook in de toekomst moeten blijven innoveren en investeren. We hopen ook dan weer op eenzelfde, professionele en plezierige manier met Jungheinrich samen te kunnen werken.”

Bekijk ook de video:

Bedrijfsnaam: Quooker
Vestigingsplaats: Ridderkerk/Rotterdam
Oprichtingsjaar: 1987
Aantal medewerkers: ± 250
Oppervlaktewarehouse: ± 18.000 m2
Branche: Productie

Dit artikel is gesponsord door Jungheinrich.