Kijk verder ná de Brexit!

Kijk verder ná de Brexit!

Al sinds het referendum in 2016 houdt het ons bezig; wanneer gaat de Brexit plaatsvinden? Die datum is nu bekend. Het Verenigd Koninkrijk treedt per 31 januari 2020 uit de EU. Natuurlijk is het voor de supply chain groothandel ontzettend belangrijk om in kaart te brengen wat de gevolgen van de Brexit voor jouw bedrijf zijn. Maar er zijn meer zaken waar je rekening mee moet houden om ook de komende 5 jaar hét verschil te maken. Een blog van Advisie.

Wij zien dat er sprake is van een dalende handelstrend, stagnerende economische ontwikkelingen en daling in groei van afzet-en omzetmogelijkheden. Deze treft niet alle sectoren even hard maar er is wel sprake van een algemene trend. Voor de groothandel geldt dat het effect van de Brexit voor Nederland groot is; er wordt een veranderende concurrentiepositie en kostenverhoging voorspelt voor de groothandel.

Ook protectionisme, economische sancties en barrières èn opzeggingen van handelsverdragen vormen een bedreiging voor de (internationale) groei. De vraag naar goederen stagneert verder doordat de bevolking in Nederland en Europa nauwelijks meer groeit; meer dan driekwart van de wederuitvoer gaat namelijk naar EU-landen. Daarnaast heeft ook de groothandel te maken met personeelsschaarste, internationalisering, e-commerce en buitenlandse spelers die onze (e-commerce) markt willen betreden.

Kortom; naast de Brexit zijn er genoeg bedreigingen voor de groothandel maar dit biedt ook weer kansen. Veel bedrijven zijn namelijk juist nu op zoek naar nieuwe partners. Hier een korte opsomming waar je, naast de Brexit, nog meer rekening mee moet houden om de komende vijf jaar voorop te blijven lopen.

Belangrijkste aandachtspunten voor groothandel van de toekomst

In een constant veranderende wereld waarin technologische ontwikkelingen zich in razendsnel tempo opvolgen, moet de supply chain groothandel vooruitkijken en anticiperen.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten om de komende jaren te blijven groeien?

  • Kijk verder dan Brexit
  • Werk samen met (internationale) platformen
  • Bereid je voor op cross-border e-commerce en internationale klanten
  • Werk samen met leveranciers en andere relaties door digitalisering van de toeleveringsketen
  • Automatiseer en optimaliseer bedrijfsprocessen (relaties, bestellingen, inkoop, transport, voorraad, magazijnen en financiën)
  • Houdt altijd inzicht in goederen, voorraad en goederenstromen met Warehouse Management Software
  • Maak verkooptrends en prognoses met big data (intern en extern)

Breng je leveranciers in kaart

Ook is het goed om in kaart te brengen met wie je samenwerkt, wie je leveranciers zijn en of zij handelen met het Verenigd Koninkrijk (VK). Juist in de groothandel, een keten die bestaat uit veel verschillende schakels, is het goed om het overzicht te hebben en te houden. Vanuit hier kun je verder kijken naar welke andere stappen je moet nemen.

Check certificaten, licenties én zorg dat je een douanenummer hebt

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het controleren van certificaten, licenties en diploma’s. Exporteer en/of importeer je zelf goederen uit het VK, zorg dan dat je een douanenummer, een zogenaamd EOR-nummer hebt en meld je bedrijf aan voor het REX-systeem. Ga ook in gesprek met je logistieke partner om te kijken hoe en welke handelingen zij wel of niet opvangen.

Loop voorop met de juiste informatie

Bij de voorbereiding op de Brexit hoort ook het in kaart brengen van je eigen bedrijfsprocessen. Er kan altijd nog beter en sneller worden ingespeeld op de behoefte van de klant. Hoe je de concurrentie voorblijft en hoe Advisie jou daarbij kan helpen, lees je hier. .

Dit artikel is gesponsord door Advisie.