Camerasystemen leggen inefficiency warehouseoperaties bloot

Camerasystemen leggen inefficiency warehouseoperaties bloot
"Met een centraal systeem dat alle goederenbewegingen checkt, kun je op basis van een pakketnummer binnen tien seconden een pakket terugvinden."

Efficiënte warehouseprocessen en -beveiliging zijn meer dan ooit afhankelijk van slimme technologie. Toch profiteert niet elke logistieke organisatie van de mogelijkheden die technologie, zoals camerasystemen, biedt. Jenson Chen van Dahua: "Er liggen absoluut kansen om zowel de veiligheid als de operationele efficiency in en rond warehouses te verbeteren."

Hoewel zeker de Nederlandse logistiek dienstverleners oog lijken te hebben voor technologische hulpmiddelen, zit er nog duidelijk rek in de adoptiegraad van de systemen. De inzet van technologie kan resulteren in het verbeteren van processen én daardoor leiden tot hogere marges. Een slimme bundeling van diverse soorten technologie geeft bovendien de kans tot een scherper compleet beeld van hoe losse processen op elkaar ingrijpen, stelt Chen.

‘Pakketten sneller terugvinden’

Het warehouse neemt een centrale plaats in op een logistieke locatie. In het magazijn zijn dan ook enkele van de grootste voordelen te behalen met de inzet van moderne technologie. Chen geeft een praktisch voorbeeld: “Het is verschillende logistiek dienstverleners al overkomen dat ze een pakket tot een of twee weken kwijt zijn. Ook het zoeken in een administratief systeem kan tijdrovend zijn. Met een centraal systeem dat alle goederenbewegingen checkt, kun je op basis van een pakketnummer binnen tien seconden een pakket terugvinden. Dit soort systemen leest bovendien tot twintig barcodes per seconde. Je dringt er kortom handmatige handelingen mee terug.”

"Bedrijven die ervoor kiezen om onze oplossing te gebruiken, kun je op basis van de barcode het pakket zoeken."
"Bedrijven die ervoor kiezen om onze oplossing te gebruiken, kun je op basis van de barcode het pakket zoeken."

Elimineren pijnpunten

Er is een aantal ‘pijnpunten’ waar het parcel tracking betreft. Bijvoorbeeld als de ontvanger het pakket ontvangt en dit beschadigd blijkt te zijn. Uiteindelijk krijgt het warehouse hiervan een melding én de factuur voor de schade of het verlies. Chen: “Bedrijven die ervoor kiezen om onze oplossing te gebruiken, kun je op basis van de barcode het pakket zoeken. Vervolgens heeft de warehouse operator videobeelden van het hele proces, vanaf de orderontvangst, het picken en verpakken, het sorteren, de levering en het transport. Het systeem zal helpen bij het oplossen van een probleem in de vorm van een analyse. Uiteindelijk helpt dit warehouses ook bij het verbeteren van hun processen, het bedienen van klanten en het beperken van onvoorziene uitgaven.”

Het systeem zal helpen bij het oplossen van een probleem in de vorm van een analyse ”

Opkrikken parcel tracking rate

Precies vanwege de voordelen die parcel tracking biedt, investeren bedrijven in de slimme camerasystemen. Dat geldt zeker voor internationaal opererende bedrijven. “Het tracken is belangrijk omdat de schade van het kwijtraken van een pakket groot kan zijn. In tijd en dus kosten, maar ook in de vorm van een schadevergoeding. Met de systemen die wij aan dienstverleners leveren, kunnen bedrijven de parcel tracking rate opkrikken tot negentig procent. Daarvoor zijn barcodescanningsystemen nodig en vervolgens tracken camerasystemen alle pakketbewegingen.”

4K-camera’s met AI

Een ander voordeel van moderne camerasystemen is dat ze niet langer analoog zijn, maar werken met 4K-beeld. Chen: “Bovendien is het mogelijk om hieraan kunstmatige intelligentie toe te voegen. Maar ook zonder AI is het beeld van 4K-camera’s veel duidelijker en bruikbaarder voor het verbeteren van de veiligheid. Camera’s kunnen zelfs T-shirts lezen. Dat maakt het ook mogelijk om te controleren of magazijnmedewerkers de voorgeschreven kleding dragen. Doen ze dat niet, dan kun je een signaal geven aan de bewuste werknemer.”

"Een logische toevoeging aan het controleren van de veiligheid van werknemers is de ‘access control’ functie."
"Een logische toevoeging aan het controleren van de veiligheid van werknemers is de ‘access control’ functie."

Geautomatiseerd toegang geven en werknemers tellen

Een logische toevoeging aan het controleren van de veiligheid van werknemers is de ‘access control’ functie. Met bijvoorbeeld AI is het mogelijk om op basis van de persoonsidentificatie van werknemers mensen wel of geen toegang te geven tot een bepaalde ruimte. Maar er zijn meer toevoegingen denkbaar. Van het tellen van werknemers, waardoor een bedrijf er zeker van is dat niemand in het warehouse achterblijft, tot het toestaan van verschillende soorten toegangsbewijzen. Chen: “In een warehouse kun je net iets meer zaken controleren. Privacy is belangrijk en klanten kunnen altijd kiezen voor uitzonderingen, maar een magazijn is geen publieke plaats. In tegenstelling tot een kantoor of een lift. Zolang je werknemers duidelijk maakt dat er camera’s aanwezig zijn die hen kunnen volgen, mag je dat doen.”

Keuze tussen voldoen of verbeteren

Cameraprijzen zijn niet meer zo hoog”

Ligt het aan de prijzen van camerasystemen dat de adoptiegraad van slimme tools niet zo hoog is als mag worden verwacht? “Nee, eigenlijk niet. Cameraprijzen zijn niet meer zo hoog. Daarnaast komt het vooral aan op het maken van de juiste keuze. Wil je voldoen aan de minimale vereisten, bijvoorbeeld voor sectorstandaarden op veiligheidsgebied bij de ingebruikname van een pand, of TAPA? Of wil je jouw business verbeteren? Dat laatste zou de voorkeur moeten hebben, al was het maar omdat je met camerasystemen simpelweg efficiënter én veiliger kunt werken.”

Gevisualiseerd beeld van logistieke operatie

Het is de combinatie van de verschillende diensten die tot de grootste voordelen leidt. “De technologie die wij bij klanten implementeren, waaronder AI, maakt daarbij het verschil. Door bijvoorbeeld data uit video’s te halen, maken we de data waar klanten mee werken slimmer én waardevoller. Die beschikt vervolgens over een gevisualiseerd beeld van de hele logistieke operatie en kan die waar nodig verbeteren.”

Dit artikel is gesponsord door Dahua.