Flexibel WMS ondersteunt explosieve groei warehousing bij Royal Dutch LV Logistics

Flexibel WMS ondersteunt explosieve groei warehousing bij Royal Dutch LV Logistics
De keuze voor groei in warehousing vereiste een volwaardig WMS bij Royal Dutch LV Logistics. [copyright foto's: Royal Dutch LV Logistics]

Royal Dutch LV Logistics wist in drie jaar de warehousecapaciteit tweemaal te verdubbelen. Dat vroeg om een ander WMS. De keuze viel na een uitgebreid selectietraject op het cloud WMS CORAX van Davanti Warehousing. Rick van Dijk, continuous improvement manager: "Warehousing is voor ons echt een groeimarkt. Daarin succesvol zijn kan alleen als je flexibel bent, veel administratieve handelingen automatiseert en snel met systemen van klanten en partners kunt koppelen."

De warehousing-tak van het honderdjarige Royal Dutch LV Logistics in Rotterdam Maasvlakte bestaat sinds 2019. LV Logistics is een full-service logistiek dienstverlener met services op het gebied van Air & Ocean freight, wegtransport, ferry- en containertransport, warehousing en customs. Het bedrijf biedt deze services in eigen beheer aan met eigen werknemers, kantoren en materieel. Renewables, offshore, oil & gas, staal en automotive zijn een aantal sectoren waarin LV Logistics actief is. De warehousing tak groeide van 6.000 vierkante meter in 2019 tot 22.000 vierkante meter in 2022.

We wilden van alles weten en vastleggen, van beschikbare locaties tot hoeveel gewicht een stelling nu werkelijk kan hebben ”

De keuze voor groei in warehousing vereiste een volwaardig WMS. Van Dijk: “Excel volstond absoluut niet meer. We wilden van alles weten en vastleggen, van beschikbare locaties tot hoeveel gewicht een stelling nu werkelijk kan hebben. De wens om toe te gaan naar het leveren van diensten voor bulk, fulfilment en e-commerce leidde tot de behoefte aan goede en flexibele software, voorzien van koppelingen met platformen als Shopify en WooCommerce.”

Royal Dutch LV Logistics is een full-service logistiek dienstverlener met services op het gebied van Air & Ocean freight, wegtransport, ferry- en containertransport, warehousing en customs.
Royal Dutch LV Logistics is een full-service logistiek dienstverlener met services op het gebied van Air & Ocean freight, wegtransport, ferry- en containertransport, warehousing en customs.

Grote diversiteit aan producten

Het warehouse vulde zich snel. “Elke kans die zich aandiende, hebben we gegrepen.” Het resultaat is een magazijn waarin niet alleen kippenhokken staan, maar ook massagetafels en merchandise. Het vele fijnmazige orderwerk, tot soms wel honderden orders per dag, vereiste minimaal een WMS-pakketkeuze die onder andere het handmatige administratiewerk zou beperken. “Om daarvan een voorbeeld te geven: sommige van onze klanten zijn niet in staat om hun systemen direct met het WMS te koppelen. Daarvoor wilden we toch over een oplossing beschikken die weinig administratief werk genereert. Dit doen we via de API van CORAX. Wij krijgen files van onze klant, converteren deze en bieden die aan de standaard API aan.”

Het resultaat is een magazijn waarin niet alleen kippenhokken staan, maar ook massagetafels en merchandise”

Royal Dutch LV Logistics wilde met het WMS onder andere de inslag kunnen verwerken, goederen registreren, put-away naar stellingen verzorgen, picklocaties kunnen aanvullen en over flexibele mogelijkheden voor een allocatiestrategie beschikken. “In ons warehouse ondersteunen wij veel logistieke processen. Soms slaan we hele trailers, pallets of dozen uit, daarnaast verzorgen we piece picking.

‘Zo min mogelijk buiten WMS om doen’

“Het is echt ons streven om zo min mogelijk buiten het WMS-pakket om te doen. Zeker in de e-commerce wereld moet iets snel gebeuren, dus wil je geen externe handelingen verrichten. Uit eigen ervaring, bij andere logistiek dienstverleners, weet ik dat bedrijven Value Added Services niet altijd binnen een WMS-omgeving afhandelen. Daarmee kies je ook voor veel extra administratieve handelingen. Wij kunnen het in CORAX registreren en die informatie ook gebruiken om facturen aan onze klanten te maken.”

Automatiseren met paktafel en nShift

Slimmer werken doet de logistiek dienstverlener ook via de paktafelfunctie. “Het was ons doel om een koppeling met nShift te leggen, zodat we automatisch gewichten en afmetingen van een zending kunnen aanbieden aan nShift. Hiervoor gebruiken we de standaard nShift connector. Samen met de paktafel kunnen we zo orders controleren en verpakken en selecteren we de juiste vervoerder op basis van een bepaald boekingsprofiel. Je geeft in de masterdata aan welke doos welke omvang heeft, waarna het systeem automatisch de rest invult. Dit neemt nShift over en stuurt het door naar de uiteindelijke vervoerder. CORAX voert daarvoor al de administratieve handelingen uit. Je moet uiteraard nog wel zelf het product verpakken. Hiermee besparen we anderhalf tot twee FTE en reduceren we de foutkans.” De keuze voor CORAX WMS heeft Royal Dutch LV Logistics de kans gegeven om zich te onderscheiden van andere dienstverleners. “Het WMS helpt ons bijvoorbeeld om de kitting activiteiten uit te voeren.”

Hard groeien door slim te werken

Royal Dutch LV Logistics heeft de warehouseoperatie flink laten groeien, maar weet de vele handelingen waar fulfilment en e-commerce om bekend staan toch flink te beperken. “Dat lukt ons onder andere dankzij de bestaande koppelingen in CORAX. De software stelt ons in staat om bijvoorbeeld een commercial invoice aan een zending toe te voegen. Hiervoor wordt data uit het WMS gehaald en die communiceren we met de transporteur via nShift. De vervoerder kan vervolgens met deze data een elektronische commercial invoice aanmaken. Zo groeien we hard, maar doen we dat ook steeds slimmer.”

Dit artikel is gesponsord door Davanti.