De enorme potentie van realtime vrachtzichtbaarheid - 5 inzichten

De enorme potentie van realtime vrachtzichtbaarheid - 5 inzichten

Stel je eens voor dat je nooit meer de vraag hoeft te stellen waar je vracht is. Dat je meteen weet of jouw container op een schip net voor, of vlak achter het vastgelopen schip in het Suezkanaal zit. Bedrijven die dit inzicht hebben, willen niet meer anders. Toch is dit nog maar voor weinig bedrijven de realiteit. Aan de hand van vijf redenen laat John Vonk van Descartes de gigantische potentie van realtime zichtbaarheid van vracht zien.

1. Klantenservice in de lift

Wie klanten aan zich wil binden, investeert in service. Bedrijven trekken van alles uit de kast om hun afnemers optimaal te bedienen. Minder vaak wordt gekeken hoe het gehele proces invloed heeft op klantenservice. Realtime zichtbaarheid van vracht lijkt misschien vooral handig te zijn voor jou als verkoper, maar deze informatie is juist ook erg waardevol voor je eindklant. Als je namelijk exact weet wanneer een levering aankomt, kun je klanten hierover proactief informeren. Je kunt immers sneller schakelen als het transport anders loopt dan gepland.

2. Problemen reduceren

Sneller kunnen schakelen zorgt er ook voor dat je problemen reduceert. Stel dat er een aantal containers met voedingsmiddelen onderweg zijn naar de Rotterdamse haven. Realtime zichtbaarheid van vracht geeft je ook realtime zicht op de temperatuur van de container. Als blijkt dat deze niet in orde is, weet je dit direct en kun je gelijk een nieuwe vracht bestellen. Zonder deze realtime informatie ontdek je pas bij aankomst in de haven dat de inhoud van hele container onbruikbaar is. Je begrijpt dat de impact dan veel groter is. Als je zelf tijdig op de hoogte bent van eventuele problemen, kun je ook andere stakeholders voortijdig informeren. Dat brengt me meteen bij het volgende voordeel.

Het grote voordeel van realtime is kostenreductie.
Het grote voordeel van realtime is kostenreductie.

3. Processen optimaliseren

De supply chain bestaat uit een ketting van schakels die allemaal invloed hebben op elkaar. Procesverstoringen in de ene schakel hebben impact op alle schakels die daarop volgen. Hoe eerder je zicht hebt op onvoorziene omstandigheden, hoe sneller je kunt schakelen en hoe sneller je de rest van de supply chain op de hoogte stelt. Dit zorgt voor een betere planning bij alle partijen. Als je precies weet wanneer een schip aankomt in de haven, kun je strak plannen. Dat scheelt flink wat personeel dat niks staat te doen als blijkt dat een schip toch niet vandaag aankomt. Zo zorgt realtime zichtbaarheid van vracht ervoor dat de hele supply chain flink optimaliseert.

4. Nauwkeuriger voorraadbeheer

Bedrijven die geen zicht hebben op transport, durven geen risico te nemen en houden vaak grotere voorraden aan dan nodig. Dit kost uiteindelijk geld. Als je precies weet waar je levering zich bevindt en wanneer deze aankomt, kun je je voorraden nauwkeuriger beheren. Wat als blijkt dat een levering dan toch vertraging oploopt? In dat geval ga je na of die levering essentieel is voor je productieproces. Als deze stil dreigt te vallen, kun je altijd een buffer in laten vliegen. Zo voorkom je dat een vertraagde levering je marktpositie schaadt.

5. Kostenreductie

Tussen de regels door heb je gelezen dat realtime zichtbaarheid van vracht veel efficiëntie met zich meebrengt. Het grote voordeel hiervan is kostenreductie. Bijvoorbeeld doordat je personeel precies kan inplannen op het moment dat ze nodig zijn. Maar ook doordat je klanten en andere stakeholders beter kunt informeren. De businesscase is wat dat betreft snel gemaakt. Als je het mij vraagt, is realtime zichtbaarheid van vracht niet langer een nice to have maar een must have.

Dit artikel is gesponsord door Descartes.