Fluitend naar je werk, dat kan best in de logistiek - VIDEO

Fluitend naar je werk, dat kan best in de logistiek - VIDEO
Dagvoorzitter Maartje Wolff, Happy Office

Betrokkenheid, het idee dat je impact kan maken binnen de logistieke organisatie waar je werkt. Het is maar één van de antwoorden op de vraag: waar word jij nou gelukkig van in je werk? VLM hield er een congres over. Dit is wat sprekers en bezoekers er van denken.

Ryan Berghuis is teamleider bij Royal A-ware en samen met twee collega’s probeerde hij tijdens het congres in Utrecht, in het Spoorwegmuseum, de theorie achter een positieve werkcultuur te vertalen naar de praktijk. Hij zag naast uitdagingen ook kansen. “De krappe arbeidsmarkt dwingt ons er toe om hier meer mee bezig te zijn, maar het is natuurlijk altijd belangrijk.” Zijn eigen ervaring is dat het echt helpt als medewerkers weten wat de impact van hun handelen is.

Niet blij van gedoe op het werk

Het thema Werkgeluk kwam op de VLM agenda dankzij Diana Vink, die onlangs afstudeerde op dit onderwerp met een masteropleiding Begeleidingskunde; het humaniseren van het georganiseerde leven. Dat klinkt hoogdravend, zweverig misschien, maar Vink werkt al 25 jaar in de logistiek in verschillende rollen en in diverse organisaties.
“Waar worden mensen vooral niet blij van? Als er gedoe is en gedoe komt vaak omdat het niet goed zit tussen mensen.”

Diana Vink, Logimpro
Diana Vink, Logimpro

Haar boodschap is: ga het gesprek aan, sta er bij stil. Zeker in de logistieke wereld staat het resultaat, meetbaar in klanttevredenheid en kostenminimalisatie altijd voorop. Maar om mensen te behouden voor dit vak is het nodig een goede balans te vinden tussen de ‘resultaatkant’ van het werk en de ‘betekenisgevende’ kant. Hoe lastig dat soms ook is.

Ruimte geven om buiten de lijntjes te kleuren

Paul den Uijl, Tempo Team
Paul den Uijl, Tempo Team

“Betekenis geven aan wat je doet, daar worden medewerkers gelukkig van.” Dat vindt ook Paul den Uijl, coo van Tempo Team. Hij gaf de logistiek professionals een paar interessante tips mee. “Trap niet in de valkuil van oppervlakkige dingen doen, zoals af en toe een slagroomtaart. Dan wordt het een trucje. Werkplezier gaat over balans, inhoud en groei.” In zijn eigen organisatie is werkplezier één van de kernwaarden. “Geef mensen de kans om te doen waar ze goed in zijn en ruimte om buiten de lijntjes te kleuren. Zo vertalen wij dat.”

Je kunt ook gericht vragen naar werkplezier”

Bij Hoogvliet is werkplezier volgens logistiek manager Joost Pater inmiddels een agendapunt geworden in het managementoverleg. “We praten natuurlijk over ziekteverzuim en over medewerkerstevredenheid, maar je kunt het ook anders doen door gericht te gaan vragen naar hun werkplezier. Dat is wat ik meeneem uit dit congres, alleen hoe gaan we dat precies aanpakken? Dat is de vraag.”

Laat cijfers niet de overhand krijgen

Het gesprek met elkaar aangaan is niet altijd even makkelijk meent Daniëlle Pelt, die vanuit een logistiek rol is gaan werken bij een relatief klein productiebedrijf. “We hebben te maken met verschillende culturen. Dan is het heel belangrijk om samen een einddoel te bepalen, waar gaan we naar toe. Als het maar niet zo is dat de harde cijfers de overhand krijgen. Dat was voor mij de reden om van werkgever te wisselen.”

Elke dag weer een beetje beter doen”

“Klanten willen steeds meer voor minder geld”, constateert Ralph Hendrix, op dit moment interim manager bij DHL. Maar daar zit ook een positieve kant aan. “Elke dag het weer een beetje beter doen dan vandaag. Ik vind dat belangrijk en ook om te zien dat de mensen om je heen met hetzelfde plezier werken als ik zelf doe. Want ook in de logistiek kun je wel degelijk plezier halen uit je werk.”

Heres Stad

Heres Stad

Hoofdredacteur Logistiek.nl