nieuws

Broekman Logistics opent eerste ADR/non-ADR warehouse in Venlo

Warehousing 1379

De gecombineerde opslag van de gevaarlijke en niet-gevaarlijke goederen, in deze tak van logistiek wil Broekman Logistics zich onderscheiden ten opzichte van de rest van de markt. Een nieuwe logistieke campus van 65.000 vierkante meter in Venlo moet die ambitie verder vorm geven.

ogistiek dienstverlener Broekman Logistics
aan de strengste veiligheidsnormen voor de opslag van gevaarlijke goederen.

Broekman Logistics opent eerste ADR/non-ADR warehouse in Venlo

Dat bleek gisteren toen Broekman Logistics tijdens een goed bezochte feestelijke ceremonie het mega-distributiecentrum, dat is gebouwd op het voormalige terrein van DSM Pharma Chemicals in Venlo, in gebruik nam.

Gecombineerde opslag

De startsein voor de bouw van dit dc, dat door Broekman wordt beschouwd als logistieke campus, werd goed een jaar geleden gegeven met het slaan van de eerste paal. In nog geen jaar tijd – het pand is eigenlijk als sinds begin dit jaar operationeel – werd in de logistieke hotspot nummer 2 van Nederland een campus gerealiseerd voor de opslag, logistiek en assemblage-activiteiten van diverse producten waaronder dus ook gevaarlijke (ADR) goederen.

300 arbeidsplaatsen

De totale warehouse oppervlakte op de herontwikkelingslocatie bedraagt 53.000 vierkante meter. Daarnaast is er ruim 10.000 vierkante meter aan mezzaninevloeren en 2.500 vierkante meter kantoorruimte beschikbaar. Op termijn moet de hele operatie – die Broekman samen met logistiek vastgoed ontwikkelaar Heylen Warehouses ontwikkelde – ongeveer 300 arbeidsplaatsen opleveren.

Gunstige multimodale locatie

“Wij zijn trots om nu ook in Venlo gevestigd te zijn en een bijdrage te leveren aan het versterken van logistiek Limburg. Deze triple-AAA zichtlocatie is uitstekend gelegen – de bargeterminal en railterminals liggen als het ware om de hoek van ons terrein evenals de A67 en A73. De uitbreiding van de warehouse capaciteit in Venlo is onderdeel van de groeistrategie van de Rotterdamse logistiek dienstverlener”, verklaarde Willem Jan van Amersfoort, Managing Director Warehousing & Distribution bij Broekman.

Grote klant Akzo Nobel

Van Amersfoort stelde dat de logistiek dienstverlener met dit multi-user/shared warehouse principe slim inspeelt op de mogelijkheid voor klanten om een grote hoeveelheid en variëteit aan gevaarlijke (ADR) en niet-gevaarlijke goederen op te slaan. “Venlo is een logistieke hotspot, maar we waren er nog niet gevestigd. De reden dat we hier nu wel zijn, is dat in deze regio nauwelijks multi-client opslag mogelijkheden zijn voor gevaarlijke goederen die voldoen aan PGS15 regelgeving, terwijl daar wel veel vraag naar is.” Akzo Nobel is inmiddels een van de grootste klanten die gebruikt maakt van het dc in Venlo. Broekman slaat niet alleen producten of voor de verfgigant, maar voert ook mengactiviteiten uit.

Heylen: ‘environmental secured warehouse’

Ralph Caspanni, CEO van Heylen Warehouses, stelde op zijn beurt dat in dit warehouse andere stoffen worden opgeslagen dan in een standaard warehouse. “Dit gebouw is geschikt om een grote hoeveelheid en variëteit aan gevaarlijke en niet-gevaarlijke goederen op te slaan en te behandelen. Om dat op een veilige manier te kunnen doen, hebben we al onze expertise en knowhow toegepast voor de ontwikkeling van wat wij noemen een environmental secured warehouse.”

Dc is gecompartimenteerd

Concreet komt dit er op neer dat het magazijn bijvoorbeeld 30 centimeter vloeistofdicht uitgevoerd en heeft speciale poorten met een vloeistofbarrière om alle vormen van lekkage in het milieu tegen te houden. Daarnaast zijn er ook twee blussystemen, één op water (sprinkler red.) en een geavanceerd CO2 blussysteem, waarvan het gas bij een brand binnen 2 minuten de zuurstof uit een ruimte kan onttrekken. Dit systeem is toegepast in units waar sommige producten niet in contact mogen komen met water. Het magazijn is ook sterk gecompartimenteerd, zodat bij calamiteiten goederen in andere compartimenten gevrijwaard kunnen blijven. “Deze maatregelen zijn nodig om de veiligheid van de mensen, de goederen en het milieu te garanderen,” benadrukte Caspanni.

Broekman huurt voor 15 jaar

Middels een sale en leaseback constructie huurt Broekman Logistics het distributiecentrum voor zeker de komende 15 jaar. Het personeel, 300 in totaal, is afkomstig uit Venlo en de regio en direct over de grens uit Duitsland.

Lees ook: Brexit: Broekman vervroegd opening mega-dc in Venlo

 

Reageer op dit artikel