nieuws

Bouwer breekt lans voor realisatie meer circulaire distributiecentra

Warehousing 2670

De logistiek vastgoedmarkt floreert als nooit tevoren. Zo beleefde de markt het afgelopen jaar een recordjaar met 2,5 miljoen vierkante meter magazijnruimte die verhuurd of verkocht werd. Bouwbedrijf VDR waarschuwt voor kannibalisering van het land en pleit voor meer circulaire distributiecentra: “Deze dc’s worden geconstrueerd alsof ze altijd nodig zullen zijn. Wat niet zo is.”

Bouwer breekt lans voor realisatie meer circulaire distributiecentra

Deze zorg uit Luc Baltus vandaag in een interview met het Financieele Dagblad (FD). Volgens Baltus zullen in de toekomst veel van de huidige distributiecentra in de toekomst niet meer nodig zijn. Door deze lege schoenendozen ontstaat volgens Baltus een ‘industrieel landschap vol afgedankte loodsen’.

Oude magazijnen voldoen niet meer

Oude distributiecentra uit de jaren zestig, zeventig of tachtig voldoen volgens de directeur van het bouwbedrijf uit Deventer al lang niet meer aan de huidige eisen. “Vorkheftrucks kunnen er niet optimaal bewegen. Ze zijn niet hoog genoeg. De vloer is niet sterk of vlak genoeg. Of ze verbruiken te veel energie.”

 

Lees ook:

Logistiek vastgoedmarkt breekt records, toenemende zorg over ‘verdozing’

Er is amper nog leegstand

Van leegstaande loodsen is nu zelden sprake. De vraag naar logistiek vastgoed is zo hoog dat er ook voor oudere magazijnen een huurder is te vinden. Het totale oppervlak aan oude leegstaande panden van voor 1970 bedraagt op dit moment slechts 124.000 vierkante meter.

Sloop is kostbaar en vervuilend

Mochten die distributiecentra in de toekomst toch onbruikbaar worden, dan lijkt sloop de enige oplossing. Zo wordt een 20 jaar oud distributiecentrum van VDR, dat werd gehuurd door CEVA Logistics in het Belgische Tongeren, nu gesloopt om ruimte te bieden aan een nieuw pand voor pakketdienst GLS. Die sloop is echter kostbaar en vervuilend. Want, waar gaat het restmateriaal heen? Baltus: “Van sommige bouwmaterialen weten we aan het einde van de levensduur niet wat je er mee kunt. Het is maar de vraag of je het nog terug kunt winnen als zuiver product. Verbranden is dan vaak de enige optie.”

‘We kannibaliseren ons land’

De betonnen funderingen zijn bovendien moeilijk te verwijderen. Onder een nieuw gereedschappen distributiecentrum van 50.000 vierkante meter in Bleiswijk, ligt een fundering van 8.000 kubieke meter. “Dat zijn ruim achthonderd vrachtwagens vol beton. Als we de grond niet meer kunnen hergebruiken’, zegt Baltus tegen het FD, ‘dan kannibaliseren we langzaam maar zeker ons land.”

Vloer van geopolymeer

Baltus breekt een lans dat er in de toekomst wordt gebouwd met materiaal dat na de sloop kan worden hergebruikt, zonder dat het zijn waarde verliest. In het ideale distributiecentrum van de VDR-directeur is de vloer niet van beton, maar van geopolymeer (waar minder uitstoot bij vrijkomt). Het stalen geraamte is niet aan elkaar gelast, maar geschroefd. Ook isolatie, tussenwanden en dakbedekking kan eenvoudig opnieuw worden gebruikt.

 

Lees ook:

Distributiecentrum van de toekomst: extreem duurzaam en modulair

Hulp van gemeenten nodig

VDR hoopt op meer draagkracht voor deze constructiefilosofie. “De buitenwereld moet er in geloven. Zoals financiers. En ook gemeenten kunnen helpen. Ze zouden kunnen eisen dat de eigenaar het gebouw weghaalt, als het een paar jaar niet meer wordt verhuurd. Zodat er een schone kavel overblijft.”

Bouwen zonder oplossing voor het einde

Volgens VDR-directeur Baltus leidt het tot één conclusie: geen hergebruik, maar ook geen sloop. “Ik denk dat de meeste bedrijfshallen en
distributiecentra van vandaag blijven staan, als langzaam aftakelende, monumentale herinnering aan een tijd waarin we bouwden zonder oplossing voor het einde.”

 

Lees ook:

“Transitie naar circulaire economie gaat gewoon gebeuren”

 

 

Zorg over toenemende verdozing

De zorg die Baltus uit in het FD vandaag is niet nieuw. Eerder waarschuwde Adriaan Geuze in Nieuwsuur dat de ongebreidelde bouw van distributiecentra ten koste gaat van het Hollandse cultuurlandschap. Ook Rijksbouwmeester Floris Alkemade uitte recent in Trouw zijn zorg over de toenemende ‘verdozing’ van Nederland. Aleid van Doorn, directeur van Habeon Architecten, liet in een interview met logistiek.nl vooruitlopend op de Summit Logistieke Hotspots in Weert, onlangs weten dat zij met een team specialisten ver is met een concept voor de realisatie van een circulair distributiecentrum.

Reageer op dit artikel